Київські журналісти викрили схеми афер на муніципальних парковках

Журналісти разом з експертами викрили схеми, за якими працюють незаконні паркувальники в Києві та розповіли, скільки недоотримує місто та кому це вигідно.

Про це говорили у програмі "Розвідка.LIVE" на телеканалі LIVE, передає Рубрика.

Журналістка програми разом з експертом спробували запаркуватися в центрі столиці на муніципальних парковках — тобто, тих, що належать місту, — біля ресторану, бізнес-центру та столичного ринку. Попередньо придбали офіційний талон у додатку. І на кожній до них підходила людина у спецодязі — нібито паркувальник, — і вимагала сплатити за парковку або звільнити місце.

Муніципальних паркомісць у столиці – понад 52 тисячі.І на кожній з них "працюють" люди у формі паркувальників. Хоча міська влада скасувала їх кілька років тому.

"Це — один з ключових моментів, — говорить журналістка програми Валерія Лобач. — Вже кілька років, як оплату зробили виключно безготівковою – щоб корупції не було. В результаті майданчики лишилися по суті безконтрольними. Оплата — виключно на совісті водія. Заїхав на парковку – заплатив у телефонному додатку. Ніяких паркувальників на муніципальних парковках бути не може. Тож гроші, які ви сплачуєте не у додатку, а на руки — це поповнення їх кишені та порушення закону".

У 2020 році КП продало 24 тис. паркувальних талонів на суму 13 мільйонів гривень. Але очолюваний експертом програми Максимом Бахматовим «Офіс трансформації» вирахував: у місті, де щодня їздить понад мільйон машин, за найскромнішими підрахунками, можна було продати талонів на 70 млн , тобто на 57 мільйонів більше, ніж зараз. За словами експерта, за парковку місту сплачує лише 1% водіїв.

Прихована камера зафіксувала, як один із "чорних паркувальників" поскаржився: прийшла інспекція, наклала штрафи на всіх, хто не сплатив офіційно — у додатку. І йому довелось повертати обуреним людям гроші за парковку, адже він чудово розумів, що діє незаконно. Водії ж або не знають цього, або не хочуть йти на конфлікт. Журналісти програми спробували знайти управу на шахраїв в Інспекції з паркування.

Наше законодавство зроблено таким чином, що не завжди є можливість притягнути їх до якоїсь відповідальності, — пояснив телефоном Гуреєв Юрій Валентинович, Начальник відділу Інспекції з паркування — Заарештувати за що? Особисто він не краде гроші, розумієте? Людина-водій дає йому сам. Тобто потрібно фіксувати сам факт вимагання. Як хабар фіксується, розумієте? У цей момент, щоб був поліцейський поруч, щоб зафіксував факт цього вимагання".

Журналісти "Розвідка. LIVE" були впевнені: бодай від штрафів надходження в бюджет — шалені, однак коли підняли статистику, були шоковані. Згідно з даними платформи "Київ Паркувальний", у період із 2 липня 2019 року по 31 березня 2021-го інспектори з паркування винесли 493 постанови.

Виходить, у столиці щомісяця лише 25 разів штрафували за несплату паркування, або близько 5 разів на тиждень. У це важко повірити, але в кількамільйонному Києві, де муніципальних парковок понад 52 тисячі, працює… 31 інспектор з паркування. Питання про збільшення кількості інспекторів, за словами Юрія Гурєєва, розглядається.

Команда провела ще один експеримент — експерт програми спробував влаштуватися "паркувальником". Один із "працівників" на столичній парковці пояснив йому, що влаштуватися на таку роботу просто так неможливо: "Вже все поділено".

Віктор Глеба, експерт з державного управління та містобудування зазначає, що є так звані "смотрящі" за цим нелегальним бізнесом. А столична влада "не перешкоджає" схемам заробітку на муніципальних паркомісцях.
"За кожним районом закріплена така людина, яка збирає доходи. Ці люди зараз пов'язані з Комарницьким", — розповідає Глеба. — Способу довести, що поліцейські беруть ці гроші — немає".

У Департаменті інфраструктури запевнили, що проблему вже виправляють. І заявили — через тиждень все зміниться. Та обмежувачі і "паркувальники" залишились, а схеми досі працюють.

Тож поки що мешканцям та гостям столиці можуть розраховувати на себе. Що варто знати і які аргументи використовувати у спілкуванні з паркувальною мафією? Заплатили не місту, а комусь на руки — можете отримати штраф, а він дорівнює 20-кратному розміру оплати за годину паркування.

Якщо "паркувальник" заявляє, що заклад ніби то викупив це місце — воно "лише для відвідувачів закладу" або для його керівника, просимо показати документи. Частіше за все вам покажуть талон на муніципальну парковку. Але справа в тому, що один талон діє тільки на одну машину і він не бронює паркомісце.Якщо в ньому не вказані дані автівки — це взагалі грубе порушення. Тобто ви законно можете запаркуватись на будь-якому вільному місці. Наявність у когось талонів не дає йому підстав не пускати вас на майданчик.

Дуже часто припаркуватися заважають конуси. Але розташування будь-яких конусів, предметів на проїзній частині заборонено. Дозволяється це тільки комунальним службам у випадку ремонту доріг, прориву теплотрас.

"Коли я приїжджаю і бачу, що там стоїть конус, я виходжу і сама його відсовую, — говорить заступниця начальника Інспекції з паркування Аліна Ярош. — Коли до мене біжить паркувальник, я йому кажу — ти хто? На яких основах ти тут виставив конуси, я зараз викличу поліцію. Він розвертається і навіть не вступає зі мною ні в які дебати. Люди говорять: "Ой, відіб'ють дзеркало, подряпають автомобіль"! Ні! Місто з усіх сторін під камерами. Особливо такі парковки. Ніхто нічого не відіб'є, не пошкодить, якщо ми не будемо самі спонукати до того, щоб вони розмножалися на цих місцях".

Свіжі дописи

  • Новини

США готують для України оборонний пакет на $6 мільярдів

Сполучені Штати Америки планують вже сьогодні оголосити про виділення для України нового масштабного пакету військової… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Новини

На фронті загинула журналістка та військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця,колишня журналістка видань "Тиждень" і "Читомо" Алла Пушкарчук (позивний "Рута").… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Новини

Якщо війська рф захоплять Часів Яр, це відкриє їм дорогу до “оборонного поясу”, – ISW

Війська російської федерації становлять реальну загрозу захоплення Часів Яру, хоча вони, можливо, не зможуть зробити… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Новини

У Держдепі не визначились з допомогою у поверненні українських чоловіків

У Держдепартаменті США назвали призупинення консульських послуг за кордоном для українських чоловіків призовного віку "складним… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Новини

Суд обрав запобіжний захід Сольському: відправили під варту

Міністру аграрної політики України Миколі Сольському Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід. Його відправили під… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Новини

Українські захисники минулої доби знищили ще майже 1000 окупантів та 31 артсистему

Минулої доби, 25 квітня, Сили оборони ліквідували ще майже 1000 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Friday April 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.