fbpx
Сьогодні
10:28 08 Лип 2021

Київські журналісти викрили схеми афер на муніципальних парковках

Фото: Розвідка Live

Журналісти разом з експертами викрили схеми, за якими працюють незаконні паркувальники в Києві та розповіли, скільки недоотримує місто та кому це вигідно.

Про це говорили у програмі "Розвідка.LIVE" на телеканалі LIVE, передає Рубрика.

Журналістка програми разом з експертом спробували запаркуватися в центрі столиці на муніципальних парковках — тобто, тих, що належать місту, — біля ресторану, бізнес-центру та столичного ринку. Попередньо придбали офіційний талон у додатку. І на кожній до них підходила людина у спецодязі — нібито паркувальник, — і вимагала сплатити за парковку або звільнити місце.

Муніципальних паркомісць у столиці – понад 52 тисячі.І на кожній з них "працюють" люди у формі паркувальників. Хоча міська влада скасувала їх кілька років тому.

"Це — один з ключових моментів, — говорить журналістка програми Валерія Лобач. — Вже кілька років, як оплату зробили виключно безготівковою – щоб корупції не було. В результаті майданчики лишилися по суті безконтрольними. Оплата — виключно на совісті водія. Заїхав на парковку – заплатив у телефонному додатку. Ніяких паркувальників на муніципальних парковках бути не може. Тож гроші, які ви сплачуєте не у додатку, а на руки — це поповнення їх кишені та порушення закону".

У 2020 році КП продало 24 тис. паркувальних талонів на суму 13 мільйонів гривень. Але очолюваний експертом програми Максимом Бахматовим «Офіс трансформації» вирахував: у місті, де щодня їздить понад мільйон машин, за найскромнішими підрахунками, можна було продати талонів на 70 млн , тобто на 57 мільйонів більше, ніж зараз. За словами експерта, за парковку місту сплачує лише 1% водіїв.

Прихована камера зафіксувала, як один із "чорних паркувальників" поскаржився: прийшла інспекція, наклала штрафи на всіх, хто не сплатив офіційно — у додатку. І йому довелось повертати обуреним людям гроші за парковку, адже він чудово розумів, що діє незаконно. Водії ж або не знають цього, або не хочуть йти на конфлікт. Журналісти програми спробували знайти управу на шахраїв в Інспекції з паркування.

Наше законодавство зроблено таким чином, що не завжди є можливість притягнути їх до якоїсь відповідальності, — пояснив телефоном Гуреєв Юрій Валентинович, Начальник відділу Інспекції з паркування — Заарештувати за що? Особисто він не краде гроші, розумієте? Людина-водій дає йому сам. Тобто потрібно фіксувати сам факт вимагання. Як хабар фіксується, розумієте? У цей момент, щоб був поліцейський поруч, щоб зафіксував факт цього вимагання".

Журналісти "Розвідка. LIVE" були впевнені: бодай від штрафів надходження в бюджет — шалені, однак коли підняли статистику, були шоковані. Згідно з даними платформи "Київ Паркувальний", у період із 2 липня 2019 року по 31 березня 2021-го інспектори з паркування винесли 493 постанови.

Виходить, у столиці щомісяця лише 25 разів штрафували за несплату паркування, або близько 5 разів на тиждень. У це важко повірити, але в кількамільйонному Києві, де муніципальних парковок понад 52 тисячі, працює… 31 інспектор з паркування. Питання про збільшення кількості інспекторів, за словами Юрія Гурєєва, розглядається.

Команда провела ще один експеримент — експерт програми спробував влаштуватися "паркувальником". Один із "працівників" на столичній парковці пояснив йому, що влаштуватися на таку роботу просто так неможливо: "Вже все поділено".

Віктор Глеба, експерт з державного управління та містобудування зазначає, що є так звані "смотрящі" за цим нелегальним бізнесом. А столична влада "не перешкоджає" схемам заробітку на муніципальних паркомісцях.
"За кожним районом закріплена така людина, яка збирає доходи. Ці люди зараз пов'язані з Комарницьким", — розповідає Глеба. — Способу довести, що поліцейські беруть ці гроші — немає".

У Департаменті інфраструктури запевнили, що проблему вже виправляють. І заявили — через тиждень все зміниться. Та обмежувачі і "паркувальники" залишились, а схеми досі працюють.

Тож поки що мешканцям та гостям столиці можуть розраховувати на себе. Що варто знати і які аргументи використовувати у спілкуванні з паркувальною мафією? Заплатили не місту, а комусь на руки — можете отримати штраф, а він дорівнює 20-кратному розміру оплати за годину паркування.

Якщо "паркувальник" заявляє, що заклад ніби то викупив це місце — воно "лише для відвідувачів закладу" або для його керівника, просимо показати документи. Частіше за все вам покажуть талон на муніципальну парковку. Але справа в тому, що один талон діє тільки на одну машину і він не бронює паркомісце.Якщо в ньому не вказані дані автівки — це взагалі грубе порушення. Тобто ви законно можете запаркуватись на будь-якому вільному місці. Наявність у когось талонів не дає йому підстав не пускати вас на майданчик.

Дуже часто припаркуватися заважають конуси. Але розташування будь-яких конусів, предметів на проїзній частині заборонено. Дозволяється це тільки комунальним службам у випадку ремонту доріг, прориву теплотрас.

"Коли я приїжджаю і бачу, що там стоїть конус, я виходжу і сама його відсовую, — говорить заступниця начальника Інспекції з паркування Аліна Ярош. — Коли до мене біжить паркувальник, я йому кажу — ти хто? На яких основах ти тут виставив конуси, я зараз викличу поліцію. Він розвертається і навіть не вступає зі мною ні в які дебати. Люди говорять: "Ой, відіб'ють дзеркало, подряпають автомобіль"! Ні! Місто з усіх сторін під камерами. Особливо такі парковки. Ніхто нічого не відіб'є, не пошкодить, якщо ми не будемо самі спонукати до того, щоб вони розмножалися на цих місцях".

Рубрика:
Авто Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: