fbpx
Сьогодні
13:13 08 Лип 2021

Вперше у музейній практиці України. Одеський художній провів конкурс, переможець якого отримує 180 тисяч гривень, а робота увійде до постійної експозиції

Одеський художній музей оголосив переможця конкурсу OFAM WALL. Ним став Роман Мінін — харківський художник родом з Донбасу. Він отримає 180 тисяч гривень, а робота увійде до постійної експозиції. Це перший подібний конкурс в українській музейній практиці.

Конкурс OFAM WALL розпочався 1 березня: Одеський художній оголосив про пошук роботи, яка займе стіну над сходами на другий поверх. Робота має стати своєрідним порталом до оновленої експозиції сучасного мистецтва, яку музей нещодавно презентував. 

За допомогою конкурсу Одеський художній прагнув вийти за рамки усталеного образу українського музею як закритої та консервативної інституції; розпочати відкритий діалог з усіма учасниками художньої сцени.

Проєкти приймались на розгляд без обмежень у техніках і медіа. Призовий фонд конкурсу становив 180 тисяч гривень: кошти зібрали учасники меценатської організації «Клуб Маразлі». 

До журі конкурсу увійшли директор Одеського художнього Олександр Ройтбурд; голова наукового відділу Кирило Ліпатов; мистецтвознавці Ольга Балашова та Олександр Соловйов; колекціонер і представник «Клубу Маразлі» Олександр Вернік. 

Загалом на конкурс надійшло 132 заявки. 6 липня Одеський художній оголосив 5 кращих проєктів:

  1. Роман Мінін, панно «Руки вічності»
  2. Катя Лібкінд, аудіовізуальна інсталяція «Де твої великі вуха, дорога мертва бабуся?»
  3. Анна Миронова, відеоінсталяція «Присутність»
  4. Сергій Петлюк, інсталяція «Я не можу звідси вибратися»
  5. Степан Рябченко, цифрова картина «Спокуса святого Антонія»

Роман Мінін народився в 1981 році в Димитрові (Донецька область). Художню освіту здобув у Харкові, випускник відділення монументального живопису Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Працює у різноманітних медіа: живопис, графіка, фотографія, інсталяції та об'єкти, стріт-арт. Працює з донбасською ідентичністю крізь призму міфології та архетипів. 

Роман Мінін «Руки вічності»

Роман Мінін "Руки вічності"

Робота-переможець представляє собою панно з 8 частин розміром 200*420 см. Автор пояснює її як спробу «переосмислення жанру монументально-декоративного мистецтва як інструменту пропаганди в площину естетичного, сакрального; пошук архетипів і автентичних сучасних символів України на рівні культурного коду». 

Панно буде встановлено в експозиції Одеського художнього в липні-серпні цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: