fbpx
Сьогодні
15:31 08 Лип 2021

На одному з обленерго СБУ викрила найбільшу криптоферму в Україні

Фото: СБУ

СБУ викрила у Вінниці найбільшу криптоферму в Україні: майже 5 тис. комп'ютерів "майнили" гроші на Вінницяобленерго.

Про це повідомляє пресслужба СБУ, передає Рубрика.

"СБУ викрила і задокументувала незаконний відбір великих обсягів електричної енергії у Вінниці. Зловмисники майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ "Вінницяобленерго". Наразі це найбільша підпільна криптоферма, яку виявляли українські правоохоронці: вилучено майже 5 тис. одиниць комп'ютерної техніки", – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ встановили, що незаконну криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці. Вони використовували одне із колишніх складських приміщень "Вінницяобленерго", що знаходиться на проммайданчику товариства.

Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж "Вінницяобленерго". Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.

За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці.

Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.

У ході санкціонованих обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів було вилучено: 3800 ігрових приставок, понад 500 відеокарт, 50 процесорів, а також чорнову документацію щодо обліку споживання електроенергії, блокноти, телефони та флеш-накопичувачі.

Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі причетності посадових осіб "Вінницяобленерго".

Заходи із викриття проводило ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно з УСБУ у Вінницькій області та ГУ Національної поліції України та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: