fbpx
Сьогодні
16:24 07 Лип 2021

Сильна Україна зробить сильнішим ЄС, – Зеленський

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський взяв участь у відкритті Четвертої Конференції з питань реформ в Україні на тему «Сильна Україна у сильній європейській та євроатлантичній родині».

Глава держави висловив радість стосовно того, що цьогоріч Конференцію щодо реформ в Україні приймає саме Литва, адже впродовж останніх років литовські партнери були й залишаються в авангарді підтримки змін в Україні.

Окрему увагу Володимир Зеленський акцентував на амбітній меті України щодо відносин з Євросоюзом.

«Європейський Союз є нашим надійним партнером у впровадженні внутрішніх реформ, модернізації української економіки, підвищенні конкурентоспроможності. Відбувається поступова інтеграція наших ринків», – зазначив він.

Президент зауважив, що питома вага торгівлі з ЄС сьогодні перевищила 40% загального обсягу зовнішньої торгівлі України.

«Мені здається, це тільки початок. Ми прагнемо оновлення Угоди про асоціацію. Динамічні зміни законодавства ЄС та умов нашої двосторонньої торгівлі вимагають від нас креативності і гнучкості. Цей процес було започатковано під час попереднього Саміту Україна – ЄС. До наступного Саміту маємо підбити перші підсумки переговорів щодо оновлення тарифної частини Угоди», – наголосив Глава держави.

Також, за його словами, українські виробники чекають на спрощення торгівлі промисловою продукцією, тож «промисловий безвіз» має стати історією спільного успіху.

Україна активно долучається до співпраці в межах реалізації Європейського зеленого курсу. «Наша мета – уникнути потенційних бар'єрів у двосторонній торгівлі при формуванні європейського Механізму коригування вуглецю на кордоні», – сказав Володимир Зеленський.

Зеленський наголосив, що зближення України та ЄС має бути дорогою з двостороннім рухом, «адже не тільки євроінтеграція робить Україну сильнішою. Сильна Україна зробить сильнішим Європейський Союз».

«Євросоюз має продемонструвати свою відданість європейським цінностям та принципам. Замість розмов про відновлення самітів ЄС – Росія, мені здається, краще фіксувати європейську перспективу України», – сказав він.

Президент також зазначив, що Україна робить свій вагомий внесок у забезпечення євроатлантичної безпеки. Зокрема, наша країна є невід'ємною частиною Сил швидкого реагування НАТО, бере участь у миротворчих операціях та навчаннях Альянсу й налагоджує взаємосумісність з арміями НАТО, що видно на прикладі Литовсько-польсько-української бригади (ЛитПолУкрбриг).

«Втім, я хотів би, щоб за цими важливими сигналами не був загублений ключовий аспект – через тринадцять років після Бухарестського саміту НАТО слід закінчити період невизначеності та почати втілювати в життя підтверджене політичне рішення про майбутнє членство України в НАТО», – наголосив Володимир Зеленський.

Він запевнив, що Українська держава й надалі робитиме все, щоб пришвидшити темп реформ, зокрема в межах виконання Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО.

«Але вже сьогодні ми б хотіли отримати перелік реформ, виконання яких дозволить Україні перейти до наступного кроку – до інтеграції з Альянсом. Ми хотіли б мати узгоджені НАТО критерії, «маркери», за якими буде надалі оцінюватися успішність наших реформ та готовність до членства», – заявив Президент.

За словами Глави держави, наразі обговорюється можливість проведення у 2023 році Саміту НАТО у Вільнюсі. «Будемо лише вітати, якщо братня Литва виступить господарем цього заходу, і в межах цього заходу щось нове продемонструють країни НАТО щодо України», – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: