fbpx
Сьогодні
10:26 06 Лип 2021

Україна розглядає можливість випуску covid-вакцин: названі терміни

English version here

Фото: ЦГЗ

Україна розглядає можливість випуску вакцин від коронавірусу – таких як CoronaVac або мРНК-вакцини.

Про це ТСН сказав заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає zn.ua.

"Існують кілька домовленостей про різні типи вакцини, є зацікавленість з боку іноземних партнерів локалізувати виробництво в Україні. Найближчим часом ми отримаємо інформацію вже про фактичну локалізацію. Найшвидшим варіантом локалізації може бути виробництво інактивованої вакцини, наприклад CoronaVac або мРНК-вакцини, тому що технологічно цикл є відносно простим. До кінця цього року ми вже отримаємо шорт-лист структур або фармкомпаній, які готові локалізувати або навіть завершити процес перебудови своїх технологічних ліній", – зазначив Кузін.

У той же час він підкреслив, що існує вимога перекваліфікації ВООЗ не тільки самого препарату, але і майданчику, на якій він буде виготовлятися. Ця процедура займе близько року.

Головний держсанлікар нагадав, що в державному бюджеті передбачені 100 млн грн на створення програми, яка дозволить поступово відновити вітчизняне біотехнологічне виробництво. До кінця року планується представити кілька прототипів вітчизняних тест-систем.

Крім того, за словами Кузіна, тривають переговори з іншими фармпідприємствами щодо локалізації виробництва вакцини від грипу в Україні.

"Це може бути китайське або виробництво інших держав. Такі переговори, я точно знаю, пройшли і завершилися. Зараз йде обговорення технічних деталей. Однак, я впевнений, що в цьому році ми вже побачимо українсько-китайський проект по локалізації виробництва. Зараз відбувається фінальний етап – буде відбуватися реєстрація вакцини. По суті, це спільне виробництво на території України", – сказав Кузін.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: