fbpx
Сьогодні
16:51 06 Лип 2021

Справи Майдану: прокурори підготували обвинувачувальний акт щодо чоловіка, який знищував докази розстрілу

Прокурорами скерували до Голосіївського районного суду м. Києва обвинувальний акт стосовно експравоохоронця, який вивозив співробітників "Беркуту", що розстрілювали людей на Майдані, та знищив їх зброю.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, колишній правоохоронець, на виконання явно злочинного наказу, безпосередньо займався вивезенням за межі столиці співробітників так званої "чорної роти" "Беркуту" задля уникнення ними кримінальної відповідальності за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

"Для цього ввечері 23 лютого 2014 року він організував їх перевезення від місця дислокації ПМОП "Беркут" в м. Києві до виробничого приміщення одного з проектних інститутів, де їм було надано окреме місце для переховування. Зранку наступного дня, за його сприяння, фінансування та під контролем працівники "чорної роти" Беркуту групами по 2-3 особи на таксі виїхали за межі м. Києва в напрямку м. Миколаєва, а частина з них надалі за межі України", – повідомили в Офісі Генпрокурора.

Також цей чоловік знищив знаряддя вчинення злочинів – табельну вогнепальну зброю, а саме: 24 автомати АКМС, 1 снайперську гвинтівку Драгунова, 3 рушниці "Форт-500" та 1 рушницю "Форт-12", які перебували на озброєнні у ПМОП "Беркут" підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві та були застосовані щодо учасників акцій протесту.

"Для цього підозрюваний, за даними слідства, 21 – 24 лютого, за попередньою змовою з командиром ПМОП "Беркут", який ніс персональну відповідальність за майно ввіреного йому підрозділу, транспортували зброю з території дислокації полку у інше місце, де вона знищувалася шляхом механічного розрізання на частини абразивним матеріалом та з видаленням механічним способом маркування – серійних номерів. Згодом підозрюваний на автомобілі прибув на острів Жуків у столиці, де приховав знаряддя вчинення злочину – частину знищеної табельної вогнепальної зброї втопив у притоці річки Дніпро – річці Віта, а решту закопав на березі", – йдеться в обвинувачувальному акті.

Експравоохоронцю інкримінується перевищення влади та службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків, на виконання явно злочинного наказу, заздалегідь необіцяне приховування тяжких та особливо тяжких злочинів, незаконне видалення маркування вогнепальної зброї та її знищення шляхом розрізання, вчинене за попередньою змовою групою осіб, а також носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365 (в редакції від 07.04.2011р.), ч. 1 ст. 396, ч. 1 ст. 263 (в редакції від 05.07.2012р.), ч. 2 ст. 263-1 (в редакції від 14.05.2013р.) КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: