fbpx
Сьогодні
19:32 06 Лип 2021

"Слуги народу" пропонують запровадити російську, як мову для студентів-іноземців

Депутати Верховної Ради пропонують парламенту дозволити іноземцям або особам без громадянства здобувати освіту в українських вишах іноземною мовою в окремих групах.

Про це йдеться в законопроєкті № 5727 від 2 липня.

Запропонована норма стосується тільки іноземців, які будуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб.

При цьому вищі навчальні заклади повинні забезпечувати вивчення такими особами державної мови протягом всього періоду навчання.

В пояснювальній записці зазначається, що прийняття законопроєкту створить умови для зміцнення європейських принципів функціонування системи вищої освіти, що сприятиме її зближення з іншими країнами.

Депутат Ради від фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Іван Крулько альтернативним законопроєктом № 5727-1 також пропонує дозволити іноземцям навчатися в окремих групах у ВНЗ будь-якою мовою, крім російської.

"Для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців і (або) осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою (крім державної мови держави, визнаного Верховною Радою державою-агресором або державою окупантом", – йдеться в його законодавчій ініціативі.

Одна з ініціаторок першого законопроєкту Юлія Гришина відреагувала на альтернативний законопроєкт словами про те, що Україна "втрачає студентів, геополітичний вплив та гроші". Вона стверджує, що понад чверть іноземних студентів обирають російську для вивчення предметів, а запропонований альтернативний законопроєкт суперечить Конституції.

"Хотілося б нагадати колегам: в Україні є Конституція! У статті 10 якої чітко зазначено: в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин. Перш ніж реєструвати законопроєкти, не заважало б пам'ятати про Конституцію! І про те, що таке шовінізм!", – заявляє Гришина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: