fbpx
Сьогодні
18:48 05 Лип 2021

Україна закликала НАТО назвати чіткі часові межі щодо отримання членства в Альянсі

Фото Reuters

Україна готова продовжувати реформи, необхідні для набуття членства в НАТО, але хотіла б отримати від Північноатлантичного альянсу часові межі щодо набуття членства, оскільки робить значний внесок у систему євроатлантичної безпеки.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

«Безумовно, Україна позитивно сприйняла те, що було ухвалено на саміті НАТО 14 червня цього року. Було ще раз чітко зафіксовано рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року, і те, що Україна стане членом НАТО, і що Україна отримає ПДЧ. Чи задоволені в Україні повністю таким рішенням? Очевидно ні, тому що бракує чітких часових рамок, коли це рішення почне реалізовуватися», – зазначив він.

Ігор Жовква зауважив, що з 2008 року кардинально змінилася безпекова ситуація щодо України й загалом у європейському регіоні.

«Тому Україна просить про дуже просту річ: давайте почнемо виконувати рішення Бухарестського саміту НАТО, повторене під час Брюссельського саміту 2021 року», – сказав він.

Заступник керівника Офісу Глави держави констатував, що наразі серед країн – членів НАТО немає консенсусу щодо подальших кроків відносно України. І це те, над чим працюватимуть усі представники української влади.

«Президент України найближчим часом здійснить візити до двох країн – членів НАТО: Німеччини та США, будемо говорити щодо цього з іншими світовими лідерами. Це також завдання для Офісу Президента, Міністерства закордонних справ, наших послів у державах – членах НАТО», – сказав Ігор Жовква.

За його словами, навіть без членства в НАТО Україна робить значний внесок у систему євроатлантичної безпеки, і найголовнішим у цьому є стримування російської агресії на сході. Також Україна повною мірою використовуватиме статус партнера НАТО з розширеними можливостями, який вона отримала рік тому.

Заступник керівника Офісу Президента зазначив, що в Україні, безумовно, продовжиться реформування Збройних Сил, сектору безпеки.

«Але ми хотіли б мати остаточний перелік реформ, за результатами виконання якого отримали б світло в кінці тунелю – членство України в НАТО», – наголосив Ігор Жовква.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: