fbpx
Сьогодні
10:25 05 Лип 2021

Період зустрічі Зеленський-Путін спрогнозувати важко, але питання до неї готуються, – Арестович

спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович

Варіанти питань для переговорів Зеленський-Путін готуються, але анонсувати їх не можна. При цьому, якщо період зустрічі президентів України та РФ не визначиться влітку, тоді доведеться чекати закінчення осінніх геополітичних процесів.

Про це в програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом" говорив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає "Укрінформ".

"Варіанти (питань для переговорів — ред.) готуються, але ми не можемо їх анонсувати з тієї простої причини, що переговори люблять тишу. Якщо зараз їх проанонсувати, то почнеться інформаційна протидія, дипломатична протидія. І ми можемо не отримати того результату, на який розраховуємо", — сказав Арестович.

Він також наголосив, що розголошення під час підготовчого етапу переговорів суперечить нормам дипломатії.

"Є правила дипломатії, які забороняють прямо це робити. Зокрема, Копенгагенська конвенція. І загальною фігурою умовчання є повідомлення планів на переговори до того, як ці переговори відбудуться. Виходять тільки з готовими рішеннями. Так працює міжнародна дипломатія, і я не порушуватиму ці правила", — заявив Арестович.

Речник ТКГ відзначив також, що точний період зустрічі спрогнозувати важко.

"Рішення про цю зустріч в голові однієї людини — Путіна. Думаю, що він зараз, отримавши певний карт-бланш після зустрічі з Байденом і повістку, яку йому потрібно виконати, ставить цю зустріч у залежність від зарахування або незарахування США пунктів виконання цього порядку", — сказав він.

Нинішні геополітичні дії керівництва Росії речник схарактеризував як "брикання".

"Вони брикаються. Мабуть, коли Путін повернувся від Байдена, вони там колективно посиділи й вирішили, що будуть брикатися. Якщо вони будуть брикатися, то зустріч з Президентом Зеленським може теж стати предметом їхнього брикання і примх. Ми за цим стежимо", — зазначив речник української делегації в ТКГ.

Він наголосив, що зустріч двох президентів "в теорії залишається важливою й актуальною". Але на практиці вона залежатиме від результатів зустрічей глави Української держави Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом і канцлером ФРН Ангелою Меркель, що мають відбутися в липні.

Арестович підкреслив: якщо влітку не визначаться з періодом зустрічі президентів України та РФ, тоді включаються осінні геополітичні процеси.

"Восени починаються перевибори в Німеччині та Франції (вибори президенти Франції відбудуться у 2022 році, — ред.). І можливо, Макрон і Меркель більше не будуть при владі. Це радикально змінить зміст формату… створює певний фон, в якому Росія змушена буде коригувати свою політику. Якщо через послідовність ось цих подій міжнародного порядку з'ясується, що для них (для Росії — ред.) вигідно зустрітися з Президентом Зеленським, щоб продемонструвати розрядку, вони на це підуть. Якщо вирішать іти на загострення, вони, звичайно, на зустріч не підуть, хоча ми будемо наполягати на ній", — сказав Арестович.

Він не виключає, що після осінніх виборів у Німеччині та президентських виборів-2022 у Франції із лідерів країн Нормандської четвірки, які узгодили Мінські угоди, чинним главою держави залишиться тільки Путін.

"Ситуація наростає, і скоро в Мінському процесі не залишиться жодної людини, яка його розпочинала, крім самого Путіна. Якщо хтось замінить Меркель, замінить Макрона, а це не виключено, то зміст того, що там відбувалося (в 2015 році — ред.), він обнуляється ", — вважає Арестович.

На його думку, Путін новим лідерам Франції та Німеччини говоритиме "про своє бачення, про свою точку зору".

"Вони (нові глави країн — ред.) не несуть особистої відповідальності за розвиток цієї кризи починаючи з 2014 року, як Меркель. І у них зовсім інший підхід", — наголосив речник.

Арестович навів приклад, що в Німеччині може перемогти партія "Зелених", яка виступає проти "Північного потоку-2″ і за надання озброєння Україні, і взагалі радикально налаштована щодо Росії".

"І в РФ не можуть цього не розуміти, і у них коридор можливостей не дуже великий", — сказав він.

Речник української делегації в ТКГ наголосив, що Україна вже сьогодні пропонує Росії вихід із ситуації — виконати Мінські і Нормандські домовленості. Але цієї волі немає з боку Росії, з української ж сторони вона зафіксована, сказав він.

"Ми просто ще раз їм пояснимо ситуацію і покажемо, що, хлопці, це розумний вихід для вас з того становища, в яке ви самі себе загнали — в положення міжнародного ізгоя", — пояснив він основний посил можливої ​​зустрічі Зеленського та Путіна.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: