fbpx
Сьогодні
Фото 12:53 04 Лип 2021

У Канаді згоріло село, де раніше зафіксували температурний рекорд

Фото: facebook.com/edith.loringkuhanga

Село Літтон у канадській провінції Британська Колумбія, де 20 червня зафіксували рекордні для країни 49,6 градуса за Цельсієм на тлі аномальної спеки в регіоні, повністю згоріло 30 червня.

Про це пише Хмарочос, з посиланням на BBC.

Вогонь знищив 90% населеного пункту, де жило приблизно 250 людей, і завдав значної шкоди навколишній інфраструктурі.

Перед пожежею здійнявся сильний вітер, який і розніс вогонь так швидко. Згодом метеорологи оцінили швидкість просування вогню як 10-20 кілометрів на годину, чому сприяла вітряна, суха та спекотна погода. Мер Літтона Джан Полдермен описує те, що сталося, як "стіну вогню". Відео з місця події це підтверджують.

За словами мера, від моменту, коли помітили дим, до того, коли місто вже було охоплене вогнем, минуло 23 хвилини. В деяких мешканців було не більш як чверть години, щоб зібратися та прибігти до місця евакуації. Хтось не встиг прихопити нічого, крім ключів від будинку, якого вже немає. В місті зникла електрика та інтернет, тож сконтактувати з іншими стало складно.

Пожежа знищила канадське село Літтон

Фото: twitter.com/Tarnjitkparmar

Тікаючи, люди відчиняли двері домашнім тваринам і худобі в надії, що ті зможуть самі якось врятуватися. Мер згадує, що їдучи з Літтона, підібрав чоловіка з котом у переносці. Той був у розпачі: він не зміг забрати з собою своїх собак.

Про людські жертви немає інформації, але деякі жителі села не вийшли на зв'язок після масової евакуації. Є повідомлення про декількох людей, які дістали ушкодження. За попередніми оцінками, пожежа в Літтоні знищила близько восьми тисяч гектарів.

Пожежа знищила канадське село Літтон

Фото: twitter.com/emadagahi

Пожежа знищила канадське село Літтон

Фото: twitter.com/emadagahi

Метеорологи пояснювали аномальну спеку в Канаді утворенням теплового купола, зони високого тиску. Тепловий купол такої інтенсивності є безпрецедентним. Однак вчені вважають, що через кліматичні зміни такі кризи можуть ставати частішими. У Кліматичному центрі Орегона зауважують, що тепер прогнози на майбутнє вже не можуть спиратися на спостереження минулих років.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: