fbpx
Сьогодні
10:14 04 Лип 2021

До кінця ХХІ століття тривалість людського життя може сягнути понад 125 років, - дослідження

Розвиток сучасної медицини й технологій дозволяє припустити, що до 2100 року максимальна тривалість життя людей зросте на кілька років — імовірно, знайдуться ті, хто житиме після 130-ти, виявили дослідники з Університету Вашингтону.

Як пише hromadske, їхнє дослідження було оприлюднене 30 червня в науковому виданні Demographic Research.

Загалом у світі середня тривалість життя у світі повільно зростає: у 2019 році, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, вона становила 73,4 року. Дослідження свідчать, що вона залежить від чинників, пов'язаних з оточенням і способом життя: фізичною активністю, рівнем освіти, навіть щедрістю тощо.

Так само — хоча й повільно — зростає кількість довгожителів, тобто людей віком у 100 й більше років. У 2015 році таких було майже пів мільйона — це вчетверо більше, ніж у 1990-му; а до 2050 року це число, за прогнозами, може зрости в майже шість разів. А втім, скільки саме може прожити людина — питання відкрите.

Підтверджений на сьогодні рекорд із тривалості життя належить Жанні Кальман із Франції, яка у 1997 році померла у віці 122 років і 164 днів. Найстаріша на сьогодні людина світу, яка досі живе, — Кане Танака з Японії, яка в лютому 2021 року відсвяткувала 118-річчя (і ще змогла побороти коронавірусну хворобу).

Але чи не зможуть люди жити навіть більше за цей вік? Імовірно, так, стверджує Майкл Пірс із Університету Вашингтону, який став головним автором нового дослідження. Разом із колегами він не ставив питання, чи існує в принципі верхня межа тривалості людського життя, а спробував статистично узагальнити наявні сьогодні тенденції.

Для аналізу вони скористалися базою даних Інституту демографічних досліджень Макса Планка, де зібрані дані про супердовгожителів (людей, які прожили 110 і більше років) з 10 країн Європи, а також Канади, Японії та США. Для кожної з тринадцяти країн науковці створили прогноз зростання максимальної тривалості життя.

З'ясувалося, що з майже 100%-вою ймовірністю нинішній рекорд тривалості життя буде побитий до 2100 року. Із імовірністю 99% хтось доживе до 124 років; із імовірністю 68% — до 127-ми. Є навіть 13%-ва ймовірність, що якась людина відсвяткує 130-річчя, але подальше зростання віку «вкрай малоймовірне».

Співавтор дослідження Адріан Рафтері додає: після 110 років крива смертності в людей вирівнюється — іншими словами, шанс померти по досягненні такого віку однаковий, хоч вам 110, хоч вам 130. І поки що не можна з певністю сказати, чи вдасться «викривити» цю пряму (тобто забезпечити гарантовано триваліше життя) проривними технологіями.

Старіння населення й зростання кількості довгожителів і супердовгожителів має важливу роль для урядів країн. Це пов'язане зі скороченням кількості працездатних людей і необхідністю збільшувати соціальні видатки. А позаяк згадані тенденції, ймовірно, залишатимуться, готуватися до них потрібно вже зараз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: