fbpx
Сьогодні
Фото 16:31 04 Лип 2021

Бджолярка з Донеччини отримала "срібло" на престижному міжнародному конкурсі у Лондоні

Фото: facebook.com/ERAUkraine

Олена Старцева з Краматорська (Донецька область) десять років розвиває пасіку. Торік вона отримала державну допомогу на утримання бджіл. Наприкінці червня на престижному міжнародному конкурсі у Лондоні її мед отримав срібну відзнаку.

Про це повідомляє Східний варіант.

Економістка за освітою, Олена пробувала різні роботи, їздила на заробітки за кордон, але врешті вирішила розвивати власною справою. Її батько та дядько тримають пасіки, ще маленькою вона бачила захопливий процес качки меду. Все почалося десять років тому з п'яти вуликів, які купив чоловік Олени Ігор Белінський.

"Ми вирішили розвивати свою справу. Кілька років обережно робили перші кроки, у нас виходило добре, тож почали нарощувати об'єми. За рік з п'яти вуликів ми зросли до двадцяти, а у 2014 році у нас вже було сімдесят бджолородин", – каже Олена.

мед

Фото: facebook.com/ERAUkraine

Поступово родина купувала нові бджолосім'ї. Їх пасіка розташована у мальовничому куточку Харківщини – на березі річки Сіверський Донець, неподалік Ізюмського лісу та підвісного мосту. Починали займатися справою на ділянці у друга, згодом самі купили будинок та земельну ділянку. Навесні тут трохи раніше зацвітають польові та лісові квіти. Потім пасіку перевозять на інші медоносні ділянки.

Зараз на їх пасіці – 290 вуликів. Бджоломаток купують у Німеччині. Олена каже, що розводили степових та карпатських бджіл, але для себе обрали бджолу німецької селекції.

"Німецькі бджоли Bacfast – великі трудівниці, вона наче "робочі конячки". Тому ми вирішили тримати саме цю породу. Одна така бджоломатка коштує 200 євро, але воно того варте, потім усе окупається. Від цієї матки ми виводимо нових маток, займаємося селекцією, роздаємо місцевим бджолярам, щоб вирівняти породу у регіоні", – говорить Олена.

Бджільництву Ігор вчився у місцевих пасічників – просився поволонтерити, допомагав, спостерігав за процесами. Також родина почала читати книжки, дивитися навчальні відео на YouTube-каналі.

бджоли

Фото: facebook.com/ERAUkraine

Щоб навчитися продавати онлайн, покращити бізнес-процеси Олена почала брати участь у різних тренінгах та навчальних програмах від Проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" (Проєкт USAID).

"Знання з цих тренінгів допомагають мені розвивати свою справу. Більшу частину меду ми здаємо гуртовим покупцям, але є такий мед, який я фасую у скляну тару, формую подарункові набори та продаю через соціальні мережі. Бізнес-табір "Шлях переможця" дуже надихнув мене на подальші зміни у бізнесі.

Були речі, які я довго обдумувала, боялася втілити, переступити через свій страх. Тренер Віталій Захарчук допоміг усвідомити це, переосмислити та рухатися далі", – говорить бджолярка.

Наприкінці червня Олена отримала відзнаку – срібну нагороду на міжнародному конкурсі меду "London international honey awords-2021". Бджолярка відправила на цей конкурс до Лондона свій мед та результати аналізів з нього.

мед

Фото: facebook.com/ERAUkraine

"Для конкурсу я робила аналізи меду з різнотрав`я із соняшником, коли отримала результати, була вражена. Важливий показник якості меду – масова частка проліну (амінокислоти) у ньому. За державним стандартом України вона має бути від 180 до 700 мг на 100 грамів меду. Це означає, що мед дозрілий і у ньому немає цукрової підкормки. У мого меду ця цифра дорівнювала 1061 мг/100 грамів. Ця відзнака – визнання нашої праці та якісного продукту. Я буду говорити своїм покупцям, що маю таку нагороду, – це найкраще свідчення, що мій мед натуральний та якісний", – ділиться Олена.

Надалі родина планує розвивати зелений туризм і облаштувати на своїй пасіці апібудиночки для відпочинку під гудіння бджіл.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: