fbpx
Сьогодні
18:12 03 Лип 2021

У Норвегії пропонують позначати ретушовані фото в дописах інфлюенсерів: навіщо це робити

Парламент Норвегії 2 червня остаточно ухвалив поправки до закону про маркетинг, які забороняють використання оброблених фотографій у рекламі та дописах інфлюенсерів. Автори ініціативи вважають, що це допоможе в боротьбі з нав'язаними стандартами краси.

На це 29 червня звернуло увагу видання Vice.

За законопроєкт проголосували 72 депутати, проти — 15. Щоб він набув чинності, його ще має підписати формальний глава держави — король Норвегії.

Законопроєкт зобов'язує позначати спеціальним маркуванням всі рекламні оголошення, у яких були ретушовані форма чи розмір тіла або шкіра — наприклад збільшення губів або м'язів чи звуження талії. Це стосується і фільтрів, які застосовують перед зйомкою фото.

Дія документа поширюється і на зображення, які публікують у соцмережах інфлюенсери та знаменитості, якщо вони «отримують будь-яку оплату чи іншу вигоду» у зв'язку з ними.

Порушення закону може призвести до штрафів (які з кожним повторним порушенням зростатимуть) або навіть ув'язнення.

Як пише Vice, законопроєкт у Норвегії ухвалили на тлі дискусії щодо так званого «kroppspress» (буквально перекладається як «тиск на тіло», а означає певні стандарти краси, яких когось спонукають дотримуватися).

У межах цієї дискусії міністерство у справах дітей та сім'ї Норвегії й ініціювало законопроєкт. Воно посилалося на дослідження, які вказували на шкоду «kroppspress» для молоді: зокрема, це явище призводило до заниженої самооцінки.

«Сподіваємось, що ці положення стануть корисним і значущим вкладом у протидію негативному впливу такої [відретушованої] реклами, зокрема на дітей і молодь», — йшлося у зверненні міністерства до парламенту.

Відомство, однак, визнало: визначити, де фото відретушоване, а де ні, не завжди просто — а тому забезпечити виконання закону (в разі набуття ним чинності) буде складно. Там також вказують, що інфлюенсери, ймовірно, відчуватимуть необхідність зробити пластичні операції, щоб мати певний вигляд без обробки.

Норвезьке видання Verdens Gang зазначає, що низка впливовців у Норвегії позитивно сприйняли законодавчу ініціативу. Одна з опитаних інфлюенсерок навіть запропонувала поширити дії закону на всі відредаговані фото.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: