fbpx
Сьогодні
12:56 03 Лип 2021

Гонтарева заявила про загрозу для НБУ

Колишня голова НБУ Валерія Гонтарева прокоментувала звільнення у НБУ. Вона переконана, що масові звільнення в НБУ несуть ризики для всієї України.

Про це Валерія Гонтарева сказала в коментарі "НВ Бізнес".

Гонтарева зазначила: "Паноптикум, замість нормальної Ради НБУ, зауважте, мовчить, коли інфляція пробила 9% і дуже голосно кричав про неправильну монетарну політику, коли НБУ досяг поставленої мети щодо інфляції в 5%".

Ексголова НБУ зауважила, що тільки землетрус і теракти відбуваються в один день, "все інше – це або важка робота з побудови інституції, або щоденна деградація і розкладання інституції".

Гонтарева сказала: "У мене вже немає сумнівів, що НБУ пішов за другим сценарієм, оскільки створення комітетів і колегіальність прийняття рішень і було головним інституційним досягненням незалежності і прозорості НБУ".

"Борисенко, Холод, Чурій, Пономаренко, Береза, Бондаренко, Сологуб, Бевз, Ваврищук… більше 100 професіоналів високого рівня. Це як лічилочка "Десять негренят" Агати Крісті. У мене не було сумнівів, що відтік професійного персоналу з НБУ послабить інституційний потенціал центрального банку і в підсумку остаточно підірве його незалежність. Далі ми це все з вами побачимо. Це не станеться в один день, але це буде видно і в монетарній політиці, і в наглядових функціях. Сподіваюся, що в повне мракобісся часів Януковича ми все ж не повернемося", – зауважила Гонтарева.

Вона згадала цитату Мартіна Лютера Кінга: "Боягузтво запитує – чи безпечно це? Доцільність запитує – чи розсудливо це? Марнославство запитує – чи популярно це? Але совість запитує – чи правильно це? І приходить час, коли потрібно зайняти позицію, яка не є ні безпечною, ні розсудливою, ні популярною, але її потрібно зайняти, тому що вона правильна". Ось так йшов по хвилях криголам НБУ з червня 2014 року і вистояв усі шторми, але політична доцільність і лицемірство можуть зруйнувати всі ці досягнення".

Нагадаємо, 30 червня команда керівників Департаменту ліцензування повним складом подала керівництву НБУ заяви про звільнення через відхід регулятора від стандартів роботи.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: