fbpx
Сьогодні
15:51 03 Лип 2021

Голова українського геральдичного товариства вважає, що схвалення Великого герба України може перерости у скандал

Голова українського геральдичного товариства, доктор історичних наук Андрій Гречило, який є співавтором Малого герба України, вважає, що пропонований президентом України Великий герб України не відповідає ні Конституції, ні геральдичним правилам.

Про це він розповів в ефірі "Прямого".

Гречило наголосив на тому, що проєкт герба, який переміг на конкурсі з'явився досить давно, але через бюрократичні процеси та критику був згодом відхилений. Він зазначив, що 2020 року, після підбиття підсумків конкурсу на проєкт Великого герба України, перші відгуки були досить позитивні, але потім було організовано досить активну кампанію навколо цього питання, передусім з боку тих, хто програв у конкурсі.

На думку експерта, через такі бурхливі обговорення, Зеленський й відмовився від проєкту переможця та виніс на розгляд зовсім інший проєкт Великого герба України.

"З іншого боку підключилися й політичні сили, опоненти, які вважали, що теж можуть тут відігратися. Я так розумію, що більшість парламентська, яка представляє "Слугу народу" просто побоялася виносити цей проєкт на розгляд. Але ні ким не порадившись взяли інший, який взагалі, грубо кажучи, не відповідає ні Конституції України, ні геральдичним нормам. Ну і я боюся, що закінчиться іще гіршим скандалом", – заявив Гречило.

Він також розповів, що внесений президентом 29 червня законопроєкт подає зовсім інший проєкт герба, який був відхилений ще на другому етапі конкурсу і який з рештою має досить давню вже історію. Він фактично з кінця 90 років із незначними переробками подавався на різні конкурси та у різний спосіб лобіювався для проведення у Верховну Раду. Однак був відхилений і не прийнятий.

Щодо проєкту, поданого Зеленським, Гречило наголосив на тому, що, серед іншого, наявність на щиті Корони Гідності, яка за геральдичними нормами вказує на статус власника герба, а на державних гербах та відображає реальний юридичний статус держави, використовується передусім країнами монархічної форми правління. Він зазначив, що стосовно України, це є недопустимим і неправильним, з точки зору геральдики й Конституції України.

Як писала раніше Рубрика, Зеленський зауважив, що за 30 років незалежності в Україні "існує тільки одне незакрите питання" – єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією і якого досі не існує.

29 червня, законопроєкт Зеленського було зареєстровано у Верховній Раді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: