fbpx
Сьогодні
12:16 02 Лип 2021

Росія ініціює в ПАРЄ резолюцію "про порушення прав нацменшин в Україні", – Гончаренко

Росія ініціює в Парламентській асамблеї Ради Європи резолюцію "про порушення прав нацменшин в Україні".

Про це повідомив член української парламентської делегації у ПАРЄ, нардеп Олексій Гончаренко у Телеграм, передає Рубрика.

"Росія ініціює в ПАРЄ резолюцію "про порушення прав нацменшин в Україні", — написав нардеп.

За його словами, очільник російської делегації Петро Толстой зазначив, що "це було зроблено через закон про корінні народи, який вчора ухвалила Верховна Рада".

"Толстой стверджує, що моушен про підготовку проекту резолюції вже підписали представники Сербії, Вірменії, Угорщини та Молдови. У Росії дуже обурені цим законом і хочуть, щоб в корінні народи України внесли росіян. А Толстой назвав цей закон — сегрегацією", – зазначив Гончаренко.

При цьому депутат наголосив росіянам, яких обурюють внутрішні справи України, які їх не стосуються, що закон вносить до корінних народів України кримських татар, караїмів і кримчаків. Ці народи сформувалися на території нашої країни, мають свою мову, культуру і традиції, але не мають своєї держави. Саме тому, з його слів, потрібен був закон, який закріплює їхній статус в Україні.

Водночас, як вказав Гончаренко, цей закон не стосується нацменшин, права яких захищає наша Конституція.

"Росія у своїй звичній манері маніпулює і перекручує факти, аби знову голосно заявити "про утиски росіян" в Україні. І паралельно з цим садить за ґрати кримських татар в анексованому Криму. Цей закон — допоможе нам захистити корінні народи України і наблизить повернення Криму. І ми будемо боротися проти всіх цих маніпуляцій Росії в ПАРЄ", — додав Гончаренко.

Як повідомляла Рубрика, 1 липня Верховна Рада України схвалила законопроект Президента України Володимира Зеленського № 5506 "Про корінні народи України". "За" проголосували 325 народних депутатів.

У законопроекті визначається, що корінний народ України — автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: