fbpx
Сьогодні
16:14 02 Лип 2021

Кулеба вважає, що у Росії немає шансів проти НАТО

Росія готова до ескалації деякої локальної напруженості в регіоні Чорного моря, проте не піде на ризик повномасштабної конфронтації з НАТО, чітко розуміючи, що у неї немає шансів на успіх у ній.

Так вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який дав інтерв'ю Newsweek.

"Я справді вірю, що Росія готова до ескалації деякої локальної напруженості в регіоні Чорного моря, але я не вважаю їх самогубцями. Вони можуть вщипнути та спровокувати то тут, то там. Але Росія не піде на ризик повномасштабної конфронтації з НАТО, чітко розуміючи, що у них немає шансів на успіх у ній", – сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що якщо Альянс не здійснить дії, РФ може значно посилити свій контроль над Чорним морем і ще більше розширити свій вплив у регіоні.

"У наших розмовах із НАТО ми дуже відверті в цьому питанні: якщо все буде так само, як є, існує ризик того, що Росія може значно посилити свій контроль над Чорним морем і ще більше розширити свій вплив у регіоні. Це означає підвищені загрози безпеці та стабільності України та союзників із НАТО", – вважає він.

Кулеба відзначив спроби Москви порушити торговельні шляхи та обмежити свободу судноплавства.

Крім того, глава МЗС звернув увагу на те, що Чорне море широко обговорювалося в його дискусіях із членами НАТО.

"Я порушую цю тему на всіх своїх зустрічах і з союзниками із НАТО у регіоні Чорного моря, Румунією, Туреччиною та Болгарією, і в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Поступово я бачу, що вони чують Україну, коли ми б'ємо на сполох. Багато речей були зроблені занадто мало і занадто пізно у 2014 році, і я сподіваюся, що тепер ми не повторюємо цих помилок, діючи по-іншому з повним розумінням намірів Росії", – наголосив він.

Український міністр визнав, що на сьогодні у Росії справді стратегічно вигідне положення в тимчасово окупованому Криму.

"Тому для нас дуже важливо, щоб Чорне море не повторило долю регіону Азовського моря. Нам необхідно посилити співпрацю між українським флотом і флотом союзників із НАТО у Чорному морі", – зазначив він.

Кулеба також висловив упевненість в тому, що ніщо не може перешкодити тренуванням Sea Breeze.

"Що наразі Росія намагається робити, так це грати у гру м'язами, показуючи, що незалежно від того, скільки тренуються інші, лише вони готові діяти в регіоні", – додав він.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: