fbpx
Сьогодні
12:16 01 Лип 2021

Це в має вирішити КСУ, – "слуга" Веніславський про розташування баз НАТО в Україні

Фото: ukrinform.ua

Україна може розмістити на своїй території військові бази НАТО, якщо вступить до Альянсу або якщо укладе з країнами відповідні договори про військову співпрацю. Дозвіл на розміщення іноземних військових баз в Україні має надати Конституційний Суд.

Про це заявив в ефірі телеканалу «Україна 24» народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський, коментуючи негативну реакцію президента РФ Володимира Путіна на військові навчання у Чорному морі за участю країн НАТО, передає "Укрінформ".

За словами Веніславського, загрозу територіальній цілісності та суверенітету України "становлять явно не іноземні військові формування, які сьогодні беруть участь у спільних військових навчаннях Sea Breeze-2021, а якраз Російська Федерація і її лідер Володимир Путін".

"Підтримка України з боку наших західних партнерів явно дратує Росію і явно йде на користь Україні. Я думаю, що закиди щодо Конституції України (щодо неприпустимості розміщення іноземних військових баз – ред.) «від лукавого». Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розташування іноземних військових баз. Але Конституційний Суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників. Якщо Україна стане членом НАТО, то союзницькі бази, якщо за аналогією взяти, також можуть з'явитися на території України", – заявив народний депутат.

На думку Веніславського, це було б гарантією безпеки й територіальної цілісності України.

На запитання, чи може Україна розмістити в себе іноземні військові бази, не будучи членом НАТО, Веніславський відповів: "Це в будь-якому випадку має вирішити Конституційний Суд України за аналогією з Конституційним Судом Литви… Треба, щоб хтось звернувся до Конституційного Суду за офіційним тлумаченням статті 17, яка забороняє розташування іноземних військових баз на території України… Будемо сподіватися, що судді Конституційного Суду, які гіпотетично можуть розглядати це питання, будуть патріотами України й стануть насторожі національних інтересів і територіальної цілісності України… Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якусь військову співпрацю з іноземними країнами, то через рішення Конституційного Суду можна очікувати, що такий варіант не виключається".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: