fbpx
Сьогодні
14:35 30 Чер 2021

Кабмін надав аеропорту "Житомир" статус міжнародного з цілодобовим часом роботи

English version here

Кабінет Міністрів відкрив пункт пропуску через державний кордон в аеропорту «Житомир» ім. С.П. Корольова для міжнародного вантажного та пасажирського сполучення.

Про це йдеться у проєкті розпорядження уряду.

"Відкрити міжнародний пункт пропуску через державний кордон в аеропорту «Житомир» (дочірнє підприємство «Міжнародний аеропорт Житомир імені С.П.Корольова» товариства з обмеженою відповідальністю «Акорд») для вантажного та пасажирського повітряного сполучення з постійним режимом функціонування і цілодобовим часом роботи», – зазначається у документі.

Згідно з текстом пояснювальної записки до розпорядження, відкриття міжнародних рейсів сприятиме забезпеченню потреб населення та економіки регіону в авіаперевезеннях та реалізації туристичного потенціалу регіону.

На сьогодні аеропорт «Житомир» є дієздатним дочірнім підприємством, яке може забезпечувати посадку, зліт, стоянку та обслуговувати повітряні судна, пасажирів і вантажів.

Зазначимо, що відповідний проєкт розпорядження Кабмін мав розглядати 17 лютого, але під час формування порядку денного засідання міністр інфраструктури Владислав Криклій попросив пункт, який стосується аеропорту «Житомир», зняти з порядку денного.

Мер Сергій Сухомлин пояснював, що питання про пункт пропуску зняли з розгляду, бо аеропорт «Житомир» не був у списку пріоритетних, наприкінці квітня був наказ Міністерства інфраструктури по включенню його в цей список і на початку липня міська влада очікувала відповідне рішення.

«Отримання статусу «міжнародний» дає нам змогу вести перемовини з іншими авіакомпаніями по залученню їх в аеропорт «Житомир»: вони побачать, що є підтримка держави, є статус міжнародного, реконструкція злітно-посадкової смуги йде. І нам треба в 2022 році запустити аеропорт, бо аеропорт «Київ» (Жуляни) в 2023 році стає на повну реконструкцію: він більш як рік не буде працювати, і це дає нам можливість залучити авіакомпанії в Житомир», – пояснював Сухомлин.

18 червня 2021 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради оголосило тендер на реконструкцію аеродромного комплексу в Житомирі з очікуваною вартістю закупівлі 476,3 млн грн.

«По процедурі міжнародний тендер триватиме 2-2,5 місяці, і тільки з вересня може початися реконструкція злітно-посадкової смуги. Ми планували цю смугу робити довжиною 2200 метрів, як смуга аеропорту в Жулянах, але зараз сучасний світ, особливо компанії-лоукостери, переходять на нові модифікації літаків, яким потрібна смуга довжиною 2500 м. Тому ми переробляли частину проєкту, переміщували обладнання, змінювали конфігурацію, і зараз у новому проєкті вже передбачена смуга 2500 метрів», – пояснював мер Житомира.

аеропорт «Житомир»

аеропорт «Житомир»

"Сьогодні Кабінет Міністрів України підтримав відкриття міжнародних пунктів пропуску в аеропорту «Житомир»!
Йдеться і про вантажне, і про пасажирське сполучення.
Щиро вдячний Президенту України Володимиру Зеленському, Міністру інфраструктури Олександру Кубракову, народним депутатам: Ігор Герасименко та Арсеній Пушкаренко.
За спільну плідну працю дякую голові Житомирської обласної адміністрації Віталію Бунечку та обласної ради Володимиру Федоренку", – зазначив сьогодні мер Житомира Сергій Сухомлин.

Також народний депутат Арсеній Пушкаренко повідомив, що цього року аеропорт «Житомир» також потрапив до програми Президента «Велике будівництво», в межах якої буде добудована злітно-посадкова смуга.

Довідка

Аеропорт в Житомирі існує з 1947 року, але після розпаду СРСР він тривалий час використовувався тільки авіалюбителями. У 2011 році його навіть виключили з реєстру цивільних аеродромів, після чого він мав статус злітно-посадкового майданчика.

Втім, в грудні 2015 року житомирський аеропорт отримав новий сертифікат аеродрому, а в січні 2016 року прийняв перший літак за 25 років простою. У жовтні 2020 року урядова комісія визнала аеропорт "Житомир" готовим для здійснення міжнародних перевезень.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: