fbpx
Сьогодні
19:55 30 Чер 2021

Коронавірус вносить зміни до клітин крові, — дослідження

Фото: shutterstock

Люди, які заразилися коронавірусом та перехворіли, ще певний час страждають від серйозних наслідків постковідного синдрому. Найчастіше – це втома, виснаження, головний біль і задишка. Такі симптоми можуть бути лише тиждень, а в деяких випадках тривають місяцями. Тобто, навіть ті люди, які вже начебто одужали від коронавірусу, виявляються не зовсім здоровими.

Як повідомляє Sciencealert, результати нових досліджень свідчать, що стійкий відбиток COVID-19 може бути пов'язаний з тим, що вірус вносить значні зміни в клітинах крові, які можуть проявлятися і через кілька місяців після діагностування інфекції.

Коронавірус негативно впливає на кровообіг, в результаті чого у людей може бути тромбоз або закупорка судин. Також після перенесеної хвороби кров втрачає нормальну функціональність, щоб розносити кисень по організму.

На думку німецьких вчених з Центру Макса Планка, саме погіршення роботи кров'яних клітин і викликає ускладнення після того, як людина хворіла на коронавірус. Тому що змінюється жорсткість та розмір червоних і білих кров'яних тілець у клітинах крові.

Коронавірус

Фото: wikipedia.org

Для дослідження клітин крові вчені відібрали 17 людей, які хворіли на коронавірус у важкій формі, 14 одужали, і ще 24 людини були здоровими та не хворіли ще на COVID-19.

Усього науковці вивчили 400 мільйонів клітин крові. Вони використали спеціальний метод, який називається – цитометрія деформованості в реальному часі RT-DC, під час якого клітини пропускають через вузенький канал пристрою.

За словами директора інституту Макса Планка, науковці змогли виміряти чіткі та тривалі зміни в клітинах крові, як під час гострої інфекції, так і після неї.

За результатами дослідження, розмір та деформованість червоних кров'яних клітин (еритроцитів) у хворих учасників дуже відрізнялися від клітин здорових людей, які не хворіли на коронавірус.

Це вказує на те, що клітини хворих людей були пошкоджені, а у здорових людей клітини крові більш еластичніші та проходять крізь найтонші вени, не створюючи тромб.

Також дослідники виявили, що форма білих кров'яних тілець (лейкоцитів) була менш жорсткою у пацієнтів з COVID-19, у той час, як моноцити, були значно більшими, і саме це може призводити до утворення тромбів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: