fbpx
Сьогодні
14:51 30 Чер 2021

У Раді зареєстрували законопроект про забезпечення гендерної рівності в армії

Фото: Рубрика

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №5713 щодо забезпечення рівних прав жінок та чоловіків під час військової служби.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради, передає УНН.

Цей проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях зареєстровано у парламенті під № 5713 від 29 червня.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект спрямований на забезпечення рівних прав жінок і чоловіків під час проходження військової служби, а також покликаний запобігати дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки й оборони.

Так, проект закону пропонує встановити принципи рівності в армії шляхом зрівняння прав чоловіків та жінок військовослужбовців у сфері соціального захисту, а саме забезпечити їм однакові можливості щодо отримання санаторно-курортного лікування, надати рівне право в мирний час та з деякими обмеженнями під час дії особливого періоду, воєнного стану на використання відпустки для догляду за дитиною, включно з виплатою грошової компенсації під час звільнення за всі невикористані дні щорічної додаткової соціальної відпустки, що визначена статтею 182-1 Кодексу законів про працю України.

Також запропоновано надавати військовослужбовцям відпустку при народженні дитини, що передбачена статтею 19-1 Закону України "Про відпустки", зі збереженням грошового забезпечення не лише в мирний час, а й в особливий період, воєнний стан.

Речове, медичне, психологічне та соціальне забезпечення військовослужбовців повинно здійснюватися з урахуванням потреб жінок і чоловіків.

Чоловіки і жінки військовослужбовці повинні бути зрівняні в обов'язках несення військової служби, зокрема в контексті добових нарядів, проте з дотриманням законодавства з питань материнства та дитинства, а також мати рівний доступ до вищих офіцерських посад з обов'язковим дотриманням принципу уникнення дискримінації за ознаками статі.

Зазначається, що за фактами дискримінації за переконаннями та ознаками, що визначені статтею 24 Конституції України, а також сексуальних домагань службові розслідування повинні проводитися в обов'язковому порядку задля належного реагування на такі випадки, що узгоджується з міжнародними зобов'язаннями України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: