fbpx
Сьогодні
14:13 30 Чер 2021

Венедіктова передала "департамент війни" заступнику без досвіду в розслідуваннях військових злочинів, – ЗМІ

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала 29 червня наказ, відповідно до якого департамент нагляду за кримінальними виробництвами за злочинами, скоєних в умовах збройного конфлікту був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуз Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.

Про це повідомили "Главком" і координаторка "Медійна ініціатива за права людини" Ольга Решетилова, передає ZN.UA.

"Півтора роки спільної системної роботи громадських організацій і професійних ідейних прокурорів щодо доведення відповідальності Росії за розв'язання збройного конфлікту зараз під великою загрозою", – прокоментувала це рішення Венедиктової на своїй сторінці в Фейсбук Решетилова.

За її словами, куруючий військовою прокуратуру Якубовський не має ніякого досвіду в розслідуванні військових злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права.

"І жодної попередньої роботи про збереження інституційної пам'яті і контакту з ключовими організаціями проведено не було. Тобто департамент по війні повернули у темні часи Матіоса і повного хаосу, коли військові, воєнні злочини, злочини проти нацбезпеки – все на купу у братські могили проваджень, коли щось розібрати практично неможливо", – зазначила вона.

Зазначається, що "департамент війни" був створений ще в структурі Генеральної прокуратури в жовтні 2019 року. Департамент, по суті, є мозковим центром, який формує єдину практику з розслідування тяжких злочинів і грубих порушень прав людини на основі міжнародної практики. Ініціатором і ідеологом створення подібного підрозділу на центральному рівні став заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

В результаті створення "департаменту війни", на центральному рівні була систематизована і налагоджена робота по виявленню, фіксації та координації розслідувань злочинів проти основ національної безпеки та найтяжчих порушень міжнародного гуманітарного права, скоєних на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу починаючи з 2014 року.

Йдеться про такі військові злочини та злочини проти людяності, як незаконне і насильницьке переміщення осіб, порушення екологічних норм, руйнування культурних цінностей, переслідування за політичними та релігійними переконаннями, примус до служби в збройних силах країни-окупанта, мілітаризація дітей, віроломні вбивства, використання "живих щитів", не вибіркові обстріли цивільної інфраструктури та використання заборонених засобів ведення війни, насильницькі зникнення, тортури, примус до праці.

Також департамент здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення роботи у кримінальних виробництвах даної категорії.

На сьогодні департамент координує розслідування таких резонансних справ, як захоплення Криму, MH17, Іловайську та Дебальцевську трагедії, захоплення моряків в Керченській протоці, а також катастрофу українського пасажирського літака в Ірані. В цілому, це 160 масштабних кримінальних проваджень по 177 осіб. Обсяг лише окремих справ становить понад 1500 томів, в яких досліджуються події всього періоду ведення РФ агресивної війни проти України.

За час роботи "департаменту війни" завершено розслідування у відношенні 8 ексвисокопосадовців автономії. Також завершено досудове розслідування у відношенні контрадмірала заступника командувача Чорноморського флоту РФ в пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до скоєння державної зради та пособництві у веденні агресивної війни.

За час роботи департаменту повідомлено про підозру 15 особам, серед яких нинішній заступник міністра оборони РФ, представники громадської організації "Український вибір – право народу", учасники НВФ РФ і організатори незаконних місць несвободи до СОТ Донбасу, зокрема, "Ізоляція" в Донецьку, де тортурам піддаються українські військовослужбовці та цивільні.

Крім того, починаючи з 2019 року була істотно активізована робота з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС). В основу аналітичних інформаційних звернень до МКС лягли докази, зібрані під керівництвом "департаменту війни". Надано факти дозволили МКС завершити попереднє розслідування ситуації в Україні та визнати наявність міжнародного збройного конфлікту, де мали місце воєнні злочини та злочини проти людяності. Зараз очікується прийняття рішення про відкриття повноцінного розслідування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: