fbpx
Сьогодні
22:17 29 Чер 2021

У Чорному морі російські винищували створили небезпечну ситуацію для нідерландського фрегату

Російські військові літаки загрожували безпеці фрегата нідерландського ВМФ у Чорному морі. Це сталося наступного дня після інциденту з британським есмінцем "Дефендер". При цьому фрегат "Евертсен" знаходився за межами вод, які Росія вважає своїми після анексії Криму.

Про це повідомляє УНІАН.

Міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд-Схаутен заявила, що 24 червня російські винищувачі "пролітали небезпечно низько і близько" до фрегату нідерландських ВМФ "Евертсен".

За її словами, після кількох годин "залякування" у корабля сталися перебої в роботі електронного обладнання. За даними Міноборони Нідерландів, літаки були оснащені бомбами і ракетами класу "повітря-поверхня".

Бейлевельд-Схаутен назвала дії російських військових "безвідповідальними", зазначивши, що корабель мав повне право перебувати там, де стався інцидент.

"Немає ніяких виправдань таким агресивним діям, які без необхідності збільшують ризик інцидентів. Нідерланди звернуться до Росії з цього приводу ", – заявила міністр.

"Евертсен" виконував патрулювання з британськими кораблями. У Міноборони Нідерландів Бі-бі-сі повідомили, що інцидент стався в 14 морських милях від окупованого Криму, тоді як Росія відносить до своїх територіальних вод 12-мильну зону. Міжнародне співтовариство і зовсім не визнає суверенітет Росії над цими водами і вважає їх українськими.

У міністерстві пояснили рішення повідомити про це лише 29 червня тим, що інцидент стався пізно ввечері в четвер, в п'ятницю штаб отримував рапорти, а потім було вирішено детально розібратися в події.

Як пише ТАСС, у Міноборони РФ повідомили, що винищувачі і бомбардувальники підіймали нібито для запобігання порушення кордону з боку фрегату Нідерландів, який "рухався в бік Керченської протоки".

"Для запобігання порушення кордону територіальних вод Російської Федерації в повітря зі складу чергових сил були підняті винищувачі Су-30 і бомбардувальники Су-24, які скоїли на безпечній відстані прольоти поблизу корабля ВМС Нідерландів", – зазначають у Міноборони Росії.

Там додають, що літаки діяли "згідно з міжнародними правилами".

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії повідомили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент в Чорному морі.

Повідомлялось, що "есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації", а прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу і попереджувальне бомбометання.

Невдовзі Міноборони Великої Британії спростувало інформацію про попереджувальний вогонь.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: