fbpx
Сьогодні
20:19 29 Чер 2021

Відома українська благодійниця сформувала 4 правила, яких варто дотримуватись, жертвуючи кошти

Декілька правил, які застережуть від шахраїв та злочинних схем

Директорка Українського Фонду Благодійників Поліна Нюхіна сформувала чотири правила, які наблизять українців до усвідомлення того, як працюють благодійні фонди, та на що варто звернути увагу, жертвуючи кошти або займаючись іншою благодійністю.

  1. Жертвувати — це правильно. Допомагати людям треба, якщо вони тебе про це просять і якщо тобі хочеться це зробити. 
  2. Треба знати про форми, в яких ти можеш це зробити, адже допомогти можна не тільки грошима, але й талантом. Є благодійні фотостоки, куда можна завантажити свої авторські фото, є волонтерські події, можна взяти тварину на перетримку — це також благодійність. Тобто, благодійність — це не завжди про гроші, це — про допомогу і про те, чим ти можеш бути корисним. Якщо ти дизайнер — запропонуй свої послуги якийсь фейсбук-сторінці соціального проєкту, і віддача буде набагато більшою, ніж якщо ти кинеш 20 чи 50 гривень, бо тут тобі 100 раз подякують, і на фейсбуці тебе тегнуть, — це зовсім по-іншому відчувається. 
  3. Якщо ти жертвуєш гроші, ти маєш усвідомлювати, чи тобі важливо, куди вони підуть. Є люди, яким не важливо, і це також окей. Але якщо тобі не все одно, дійсно важливо знати, що це за організація та що це за фонд, ти маєш знайти або попросити, щоб тобі показали звіти. За законом у благодійної організації фінансова інформація не має статусу конфіденційності. Тобто, всі наші фінансові документи ми маємо показувати на запит. Персональні дані наших бенефіціарів, наприклад, хворих дітей, ми не маємо права надавати. Але фінансові дані — які збори йдуть, як, — ми зобов'язані надати. Тому якщо вирішив пожертвувати грошима, і якщо тобі важливі звіти, запитуй їх на початку. Якщо відповідь не надають, або вам почнуть казати, що це не ваша справа, — це тривожно, бо документи в такого фонду можуть бути не в порядку. 
  4. Потрібно розуміти, в яку організацію йде пожертва. Жертвувати на банківський рахунок фізичної особи не завжди безпечно, адже рахунок фізичної особи дуже просто зламується, а гроші — знімаються, на відміну від рахунків юридичних осіб, де кошти захищені краще, а "зняти кеш" в банкоматі або касі банку без будь-яких документальних підтверджень не можна. Юристка за освітою, Поліна Нюхіна пояснює:

"У благодійних фондів в Україні є обмеження  — тільки 20% доходу може виділятись на адміністративні витрати, а у громадських організацій такого обмеження немає. Вони, навіть якщо і називаються " ГО "Благодійний фонд…" — це не заборонено — можуть 100% зібраних коштів витратити на себе. Благодійні організації створені для того, щоб займатись благодійною діяльністю — збирати допомогу і перерозподіляти. Оскільки благодійні організації дуже часто працюють з публічними коштами, ми зобов'язані звітувати, і це логіка законодавця: благодійні організації створені для того, щоб займатися благодійністю, а громадські організації — щоб захищати інтереси своїх членів (учасників)". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: