fbpx
Сьогодні
16:21 28 Чер 2021

Європейська Рада підтримала закон про досягнення в ЄС кліматичної нейтральності до 2050 року

Рада ЄС підтримала ухвалений раніше Європарламентом у першому читанні Європейський кліматичний закон, який передбачає правові зобов'язання ЄС у сфері боротьби з кліматичними змінами до 2050 року.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Рубрика.

Таким чином, завершується процедура ухвалення цього закону.

Це європейське законодавство містить правове зобов'язання ЄС досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Воно також визначає зобов'язання скоротити до 2030 року викиди шкідливих парникових газів щонайменше на 55 відсотків порівняно з рівнем 1990 року. Законом встановлюється максимальна межа викидів СО2 у розмірі 225 мільйонів тонн, що відповідає поставленим кліматичним завданням до 2030 року.

Водночас Єврокомісія може запропонувати перехідні кліматичні цілі до 2040 року не пізніше ніж через шість місяців після того, як будуть підбиті перші результати глобальних зусиль із виконання Паризької кліматичної угоди.

Новий Європейський кліматичний закон передбачає створення Європейської вченої ради з кліматичних змін. Ця структура надаватиме незалежну наукову експертизу та готуватиме доповіді щодо досягнення кліматичних цілей, необхідних заходів для їх досягнення та відповідних бюджетних витрат, а також щодо відповідності цих зусиль міжнародним зобов'язанням ЄС відповідно до Паризької кліматичної угоди.

Європейська комісія тісно співпрацюватиме з секторами європейської економіки для розробки попередніх «дорожніх карт», які дозволять досягти цілей кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року, та координуватиме ці зусилля на рівні Євросоюзу.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року лідери ЄС зобов'язалися досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. З цією метою у квітні 2021 року Європейська рада підтримала проєкт Європейського кліматичного закону, який перетворює цей намір у правове зобов'язання. Водночас лідери країн ЄС погодилися колективно мобілізувати щонайменше 100 мільярдів доларів на рік для кліматичного фінансування.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: