fbpx
Сьогодні
09:58 28 Чер 2021

Кандидати у канцлери Німеччини наполягають на захисті інтересів України через "Північний потік-2"

Фото Reuters

Усі три кандидати в канцлери ФРН згодні з тим, що Німеччина має подбати про захист інтересів України з огляду на проєкт «Північний потік-2» і не дозволити Росії використати його проти Києва.

Про це лідер Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет, кандидат від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц і лідерка «Зелених» Анналена Бербок заявили в ефірі телеканалу ARD, передає "Укрінформ".

Лашет нагадав, що геостратегічні наслідки проєкту обговорено, але є європейські зобов'язання: газогін не повинен зашкодити Україні. «І якщо президент Путін не буде дотримуватися цих правил і використає (трубопровід) проти України, його можна в будь-який момент, і навіть коли трубопровід буде готовий, зупинити, все дуже просто», – заявив консервативний політик. При цьому Лашет, який є прем'єром промислової федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, повторив позицію нинішнього уряду ФРН про те, що «Північний потік-2» є «економічним проєктом».

З цим частково згоден кандидат від соціал-демократів, віцепрем'єр-міністр і міністр фінансів Олаф Шольц. «Путін, звичайно, має не лише економічні міркування, однак ми – економічні», – заявив він.

Проєкт майже завершений і має бути чітко зрозуміло: німці, європейці мають гарантувати безпеку України, підкреслив він. Шольц нагадав, що саме він пропонував створення посади уповноваження з питання «Північного потоку-2» і продовження транзиту через Україну, і нині така є у федеральному уряді. У майбутньому має бути дотримано принцип гарантування транзиту з метою забезпечення безпеки України, а його недотримання матиме наслідки для прокачування газу новим трубопроводом, сказав Шольц.

Віцепрем'єр також зауважив, що обговорював з представниками України питання допомоги у виробництві водню, який згодом можна буде транспортувати через українську ГТС. Із геостратегічної точки зору, за його словами, до 2045 року, коли Німеччина планує стати кліматично нейтральною державою, «газ не буде взагалі відігравати жодної ролі».

Партія «Зелених» виступала проти проєкту Nord Stream 2 із самого початку. На цьому й нині стоїть кандидатка на посаду канцлера ФРН Бербок. «Не треба добудовувати цей газопровід…», – заявила вона.

Кандидатка від екологічної партії визнає, що зупинка проєкту матиме наслідком економічні позови, отже, треба буде платити відшкодування. Водночас вона зауважила, що основні учасники-інвестори проєкту вже самі з нього виходять, адже розуміють, що «цей трубопровід не має майбутнього і спрямований проти Європи». Бербок підкреслила, що мета Путіна – дестабілізувати не лише Україну, але і Європу, шантажуючи постачанням енергоносія, також мета – обійти санкції. Вона не сумнівається, що в разі добудови трубопроводу газ по ньому піде, і Москва припинить транзит через Україну.

«Європейці не повинні бути наївними», – зазначила Бербок.

Як повідомлялось, газогін «Північний потік-2» розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу на рік з Росії до Німеччини, має довжину 1234 км. В грудні 2019 року через санкції США з проєкту вийшли низка західних компаній, зокрема, припинило роботи судно-трубопрокладник, що унеможливило добудову вчасно. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки. Проти проєкту активно виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європейський парламент.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: