fbpx
Сьогодні
08:58 28 Чер 2021

25 років Конституції України: які заходи відбудуться в Києві

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає 25-ту річницю прийняття Конституції.

28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. Депутати працювали над основним законом нашої країни шість років.

До цього в країні діяла Конституція УРСР 1978 року, з деякими змінами. Ухваленню Конституції передував Конституційний договір між парламентом і президентом України Леонідом Кучмою, підписаний 8 червня 1995 року.

Закон№ 254/96-ВР, який анулював попередню, ще радянську, Конституцію і Конституційний договір, був підписаний в урочистій обстановці в середині липня 1996 року. Але, згідно з висновками Конституційного суду України, Конституція вступила в силу з моменту, коли були оголошені результати голосування, тобто 28 червня 1996 року.

На той момент Україна залишалася останньою із республік колишнього СРСР, яка не мала власної Конституції. Тому день її прийняття одразу став святом: День Конституції — єдине державне свято, закріплене в самій Конституцій (про що свідчить її 161 стаття).

Документ набрав чинності з дня його прийняття та замінив Конституцію Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР) 1978 року, за якою Україна жила майже п'ять років після проголошення незалежності, з 1991 по 1996 рік.

Чинна українська Конституція складається з 14 розділів (останній розділ Перехідні положення при цьому має номер ⅩⅤ, оскільки розділ Ⅶ Прокуратура було виключено законом України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя).

Вже у її преамбулі закріплено чимало надважливих для України державотворчих засад, зокрема:

  • право українського народу на самовизначення,
  • забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя в Україні,
  • підтвердження європейської ідентичності українського народу,
  • незворотність європейського та євроатлантичного курсу України,
  • прагнення до розвитку і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави.

У Конституції України закріплено також жорстку процедуру внесення до неї змін та доповнень. Для цього необхідно від 2/3 до ¾ голосів від конституційного складу Ради. Не можна вносити зміни, які скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави.

З нагоди 25-річчя ухвалення Конституції в Україні заплановано чимало урочистих заходів.

Офіційна частина святкувань почнеться з церемонія покладання квітів до пам'ятника гетьману Пилипу Орлику. Крім того, урочисті заходи передбачені у кожному районі столиці. Також планується телеміст між ветеранами та волонтерами усіх областей, виготовлення та введення в обіг пам'ятної монети.

У понеділок з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України відбудеться урочисте засідання Верховної Ради. Початок урочистого засідання об 11:00. Апарату Верховної Ради доручено забезпечити підготовку та проведення урочистого засідання та заходів з відзначення 25-ї річниці прийняття Конституції.

На День Конституції у Києві можна відвідати:

  • фотовиставку, присвячену 25-й річниці Конституції України — вона відкрита з 25 червня по 4 липня в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця";
  • експозицію "Сила Конституції" — вона буде розташована на Майдані Незалежності навпроти Головпоштамту з 26 по 28 червня;
  • вуличний виставковий проект "Мальована історія євромайдан" на Майдані Незалежності;
  • "Кіновернісаж просто неба 2021" — він проводиться в парк імені Тараса Шевченка з 25 червня до 25 серпня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: