fbpx
Сьогодні
11:28 27 Чер 2021

У МЗС вважають, що через паспортизацію на Донбасі РФ поширює ідеологію "русского мира"

У МЗС назвали видачу російських паспортів на тимчасово окупованих територіях України випробуваним засобом поширення шовіністичної ідеології "русского мира" та закликали Росію почати виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і нормандського формату.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, пише Укрінформ.

"Можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики. Російська паспортизація – випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского мира", елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав. Під виглядом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії", – сказав Ніколенко.

Він нагадав, що у квітні 2019 року Україна та міжнародна спільнота, зокрема члени Радбезу ООН, засудили рішення РФ запровадити спрощений порядок надання російського громадянства українцям на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях. За даними МЗС, за два роки понад пів мільйона тамтешніх мешканців отримали російські паспорти.

Ніколенко підкреслив, що таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір.

"У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядають особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю", – прокоментував Ніколенко.

Речник МЗС наголосив: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово наголошував, що міжнародна спільнота має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів в ОРДЛО. У МЗС попереджають, що навіть після реінтеграції півострова Росія буде намагатися розіграти «карту російського громадянства». Ніколенко назвав паспортизацію російською бомбою сповільненої дії, для знешкодження якої потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру.

"РФ має нарешті почати виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей та нормандського формату на основі повної поваги до суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства та норм міжнародного права", – сказав Ніколенко.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: