fbpx
Сьогодні
15:28 27 Чер 2021

Рудницька: На сході країни практично відсутній доступ до українського інформаційного простору

Українцям варто більше розвивати внутрішню культурну дипломатію

Про це на форумі "Via Carpatia" сказала співачка, телеведуча, художниця, науковиця, письменниця, громадська діячка, волонтерка, президентка мистецької агенції "Територія А" Анжеліка Рудницька, повідомляє Еспресо.

Активістка, яка сім років життя присвятила внутрішній культурній дипломатії, розповіла про свої спостереження під час подорожей на схід України.

"Регулярно їжджу у прифронтову зону, виступаю там, спілкуюся. Ми робимо багато акцій, які об'єднують тисячі людей. На сході, як ніде, зрозуміла, що культура – це наш щит від ворога. Що міцнішою буде культура, то краще. Але я не відділяю схід від інших частин країни. Бо насправді схід тотально український. Якщо говорити про маленькі містечка та села, то вони україномовні, вони українські по своїй суті, у них такі самі традиції. Наше завдання як культурних діячів, активістів і всіх небайдужих – зробити так, щоб діти там сформувалися українцями", – відзначила Рудницька.

Водночас президентка мистецької агенції "Територія А" зауважила, що, на жаль, у цьому регіоні країни фактично відсутній доступ до українського інформаційного простору.

"Ми говоримо про високі матерії, але внутрішня культурна дипломатія – це дуже гаряча тема. Коли в людей немає українського радіо, телеканалів, преси, то про який український культурний простір ми можемо говорити? Я виступаю за рівні права доступу людей до інформації та культури. Це дуже важлива тема, бо це реально гуманітарна катастрофа. Вони співають пісні російських реперів і це до них доходить, але українських імен вони не знають", – сказала Анжеліка Рудницька.

На її переконання, українські митці живуть у своїх "бульбашках", а великі фестивалі та форуми, як зауважила громадська діячка, дають цим митцям змогу "змішуватися у велике культурно-мистецьке "тісто", яке має підростати й колись перетворитися на сакральну "хлібину", якою можна буде поділитися зі всією країною".

"Державні ж інституції мають не лише чекати, поки митець щось у них попросить. А бачити митців, моніторити та відстежувати, знаходити їх і самим пропонувати свою підтримку. Бо це важливо для всіх нас", – сказала Анжеліка Рудницька.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: