fbpx
Сьогодні
УрбанРішення 17:09 26 Чер 2021

У Києві визначилися з правилами для електросамокатів: що зміниться

Київська міська державна адміністрація підписала меморандум із сервісами прокату електросамокатів. Швидкість такого транспорту значно обмежать, його також заборонять паркувати у визначених зонах.

Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

Документ підписали представники всіх семи компаній, які сьогодні надають послуги прокату електросамокатів у Києві: Bolt, Kiwi, Scroll, BikeNow, Zelectra, Jet та Vzhooh.

Домовилися про:

  • зменшення максимальної швидкості з 30-35 км/год до 20 км/год. У спеціально визначених (зелених, пішохідних та історичних) зонах швидкість має сягати не більше як 14 км/год;
  • запровадження зон, де буде заборонено залишати самокати (історичний центр, зони навколо дипломатичних установ, окремих державних органів, правоохоронних органів, а також суб'єктів, які ведуть свою діяльність у галузі національної безпеки і оборони);
  • запровадження спеціального переліку зон, де сам додаток заборонятиме їздити. На під'їзді до цих зон самокат буде вимикатися (Пейзажна алея, пішохідна частина вулиці Сагайдачного, деякі релігійні та чутливі зони, наприклад, кладовища, а також частина зон навколо органів державної влади);
  • впорядження точок ранкового старту. 1025 точок будуть у всіх районах Києва на чітко затверджених паркомісцях і розраховані на 5 і 10 самокатів. Лише з них самокати муситимуть стартувати;
  • страхування користувачів самокатів операторами на випадок нещасних випадків і травм. Поліс має покривати витрати на медичну допомогу та лікування, а також шкоду, завдану майну третіх осіб — із покриттям від 100 тисяч гривень.

електросамокати правила

Також у КМДА зазначають, що домовилися з сервісами про надання місту даних про пікові години використання самокатів, перелік місць, де самокати мають найбільший попит, динамічну теплову карту користування по годинах та днях і щотижневий звіт про інциденти з самокатами.

«Цей меморандум — найкраща угода, яку можна укласти сьогодні. Він буде діяти, поки Верховна Рада не ухвалить закон, який визначатиме статус і порядок діяльності електросамокатів та інших засобів електромобільності», — каже заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Костянтин Усов.

В Україні наразі законодавчо не врегульовано участь гіроскутерів, електросамокатів, самокатів і моноколіс у дорожньому русі. Їх фактично зараз сприймають як пішоходів. Але в парламенті зареєстрований законопроєкт, покликаний врегулювати правила пересування на самокатах. Поки що він — на стадії обговорення.

електросамокати правила

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: