fbpx
Сьогодні
19:46 25 Чер 2021

Меркель пояснила, чому запропонувала прямі переговори з Путіним

Фото Reuters

Канцлер ФРН Ангела Меркель, яка напередодні разом з президентом Франції Еммануелем Макроном запропонували лідерам ЄС провести саміт з російським лідером Володимиром Путіним, пояснила свої мотиви.

Про них вона сказала на пресконференції за результатами засідання Європейської ради, повідомляє Укрінформ.

Меркель відстоює позицію, що ЄС має говорити з Путіним як структура, це буде більш ефективно. Особисто вона переконана, що краще мати "спільний канал усіх держав-членів та наших установ, (Європейської) комісії та головування Ради з Росією, ніж якщо кожна країна робить це окремо або якщо багато країн роблять це окремо". В такому випадку, на її думку, буде представлена єдина позиція у відносинах з Росією. Визначення формату діалогу з Росією та умови для нього Меркель бачить як "подальший розвиток після 2014 року".

За словами канцлера, їй "трохи сумно" через те, що пропозиція не була підтримана. Однією з причин такого вона бачить те, що партнери в ЄС не мають достатньо довіри, щоб усвідомлювати, що можуть зустрітися з Путіним "із впевненістю та чіткістю".

Безперечним, зазначила Меркель, є те, що російський президент – не простий партнер, але й країни ЄС навряд чи готові до дружньої розмови з Москвою, адже фактично всі вони стикнулися з намаганнями впливу, гібридного інформаційного впливу, дезінформації тощо.

"Але все одно можна розмовляти в робочому порядку, я змушена це зробити разом з Еммануелем Макроном у Нормандському форматі; інакше ми далі не просунемося", – сказала Меркель, додавши, що буде продовжувати переконувати колег по ЄС.

Канцлер послалась на нещодавню зустріч з Путіним американського президента Джо Байдена. "З огляду на це я вважаю, що мало б сенс знайти формати, в яких Європейський Союз також розмовляв би з Росією", – заявила Меркель, додавши, що "знайома з резолюцією 2014 року".

Вона не вважає, що переговори з Путіним слід розглядати як якусь "форму винагороди". Вона згадала часи "холодної війни", коли в найскладніших умовах завжди існували канали розмов з Москвою.

Як повідомляла Рубрика, канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала ЄС налагодити переговори на високому рівні з президентом РФ Владіміром Путіним, намагаючись підтримати франко-німецьку пропозицію щодо саміту з російським лідером, що спричинило серйозні розбіжності в ЄС.

Франція та Німеччина у середу представили ​​партнерам з ЄС пропозицію, що передбачає як схвалення ймовірності нових економічних санкцій проти Москви, так і сигнал про відкритість до саміту з Путіним.

Пропозиція негайно зустріла спротив деяких країн ЄС, особливо трьох країн Балтії та Польщі. Ініціативу обговорюватимуть у четвер на саміті ЄС.

У підсумку, лідери Європейського Союзу відхилили заклик Німеччини та Франції провести офіційні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: