fbpx
Сьогодні
21:23 25 Чер 2021

Фемінізм не вигідний для чоловіків: про що говорять на Книжковому Арсеналі

Фото: Книжковий Арсенал

Науковиця під час дискусії "Наука – це вона" розказала про свої погляди на фемінізм

Цього року на фестивалі "Книжковий Арсенал" велика увага була приділена проблемам гендерної нерівності. Феміністський Книжковий Арсенал – таку назву несе ціла програма лекцій, показ фільмів та цікавих бесід, які проходять на заході, повідомляє кореспондентка "Рубрики".

Особливо гостро проблема гендерної нерівності постає в науці, про йшлося це в ході дискусії між представниками науки. Пролунала думка про те, що фемінізм як явище може бути корисних для обох "боків". Чоловіки та жінки могли б знайти позицію win-win, якщо б суспільство дійшло до того, що бути залізною бізнес-вумен або чоловіком, який дозволяє собі іноді бути слабким – це норма. Проте, науковиця, орнітолог Наталія Атамась висловила протилежну думку: 

"В принципі, якщо подивимось на ситуацію загалом – чоловіки привілегійований клас, вони отримують більше по життю. Система так побудована. І вони в жодному разі не відмовляться від неї заради хлопчика, який слухає Чайковського або заради того, щоб мати можливість поплакати. Всі розуміють, що є вигідно і не вигідно. Коли у нас буде попит на речі, які не діляться, для хлопців вони, чи для дівчаток, це одразу буде видно – такі товари з'являться на полицях магазинів одразу, як тільки виробникам стане вигідно їх продавати. Як тільки жінка починає заробляти гроші і стає покупцем, вона одразу задає економічний тренд, – каже вона. – Не впевнена, що можна говорити, що чоловікам вигідний фемінізм. Бо я бачу, як вони реагують. Вони відчувають небезпеку, конкуренцію, бо їм невигідно, щоб більш кваліфікована жінка зайняла його посаду. Це вигідно для суспільства і держави, але не для конкретних осіб", – заявила науковиця. 

Директор Малої академії наук Оксен Лісовий з цим не погодився та зауважив, що найбільш ефективні ті команди, де «заміксовані» чоловіки та жінки у рівних пропорціях:

«Працюючи з персоналом як менеджер я спостерігаю за тим, наскільки ефективно вирішують проблеми чоловіки і жінки. І різниця є. Кожен обирає свої методи. Відповідно, чоловіки і жінки обирають різні методи вирішення проблем. Але порівняти ефективність неможливо. Я спостерігаю лише те, що найбільш вдало команди вирішують питання, комбіновані у рівних пропорціях», – заявив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: