fbpx
Сьогодні
11:57 24 Чер 2021

Ахметов витратив понад 8 мільярдів гривень на свої телеканали у 2020 році

"Медіа Група Україна" (МГУ), яка володіє зокрема і ТРК "Україна", отримала 8,37 млрд грн фінансової допомоги від "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ).

Про це повідомляє Forbes з посиланням на фінансовий звіт групи за 2020 рік.

Це найбільша інвестиція в українське медіа за сім років була здійснена до того, як Володимир Зеленський оголосив про плани обмежити вплив олігархів.

Очікується, що парламент розгляне в липні проєкт закону про деолігархізацію, внесений президентом. Якщо він буде прийнятий у незміненому вигляді, власники найбільших телеканалів опиняться під ударом.

Нинішня редакція дозволяє Раді з національної безпеки і оборони вносити до «реєстру олігархів» власників великих статків (понад 2,2 млрд грн), що контролюють медіа і впливають на політичний процес.

"Олігархам", які опинилися у реєстрі, доведеться вийти з медіабізнесу, щоб не потрапити під санкції, які передбачають заборону на участь у приватизації, обовʼязкове декларування майна та звіти про зустрічі з чиновниками.

Недотримання цих вимог загрожує порушникові трьома роками вʼязниці.

СКМ прийняла рішення профінансувати медіагрупу на 8,37 млрд грн, або $307 млн, підписавши з МГУ угоду про отримання фінансової допомоги у квітні 2021-го.

Інвестиції Ріната Ахметова у МГУ лише на 3,8 млрд грн менші за весь обсяг ринку телевізійної реклами у 2020 році, що склав, за оцінкою Всеукраїнської рекламної коаліції, 12,2 млрд грн.

Для порівняння: бюджет українського громадського телебачення у 2021 році – 2,3 млрд грн.

Найбільшою публічною інвестицією в українські медіа залишається покупка "Інтера" Дмитром Фірташем у Валерія Хорошковського за $2,5 млрд у 2013 році. Втім, незалежного підтвердження, що гроші були виплачені, не існує.

Йдеться про «системні інвестиції СКМ» у розвиток телеканалів "Україна", "НЛО TV", "Індиго TV", "Футбол 1/2/3", новинного каналу "Україна 24" і цифрової платформи Oll.TV, повідомила Forbes пресслужба МГУ. Вона пояснює, що на рішення вплинули прискорення інфляції, наслідки пандемії та тривала стагнація рекламного ринку. 2020 року обсяг реклами на українських телеканалах виріс, за даними ВРК, на 5,6%, або 650 млн грн.

"Прибутки від реклами не покривають витрати на виробництво контенту, – сказано у письмовій відповіді пресслужби МГУ. – Але медіаринок залишається перспективним та інвестиційно привабливим у всьому світі".

МГУ, за даними пресслужби, планує вийти на беззбитковість протягом пʼяти років, зміщуючи доходи на користь неефірних: дистрибуція, реклама і спонсорські прояви на цифрових майданчиках.

2020 року МГУ зафіксувала збиток 2,8 млрд грн.

За даними «Спарк-Інтерфакс», збиток ТРК «Україна» – 1,2 млрд грн. Головні конкуренти, ICTV і СТБ, закінчили минулий рік з прибутком 45 млн грн і 117 млн грн відповідно.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: