fbpx
Сьогодні
09:55 23 Чер 2021

Наукові досягнення можуть серйозно знизити руйнівний вплив тютюнових виробів на здоров'я - Глобальний нікотиновий форум

English version here

Фото Depositphotos

У світі є серйозний запит на зниження негативного впливу тютюнових виробів на здоров 'я людини і наука готова дати обґрунтовану відповідь на цей запит. Але ключова проблема – чи готові політики і чиновники в усьому світі реалізувати науково-обґрунтований підхід на практиці.

Ці питання обговорювали вчені та активісти по боротьбі з тютюнопалінням 17-18 червня на Глобальному нікотиновому форумі-2021 в Ліверпулі (Великобританія).

Під час форуму спікери та учасники обговорили проблеми, що визначають майбутнє більш безпечного споживання нікотину і зниження шкоди від тютюну.

"Є ризик "політизації" науки (у сфері тютюнопаління – ред.), що веде до дослідницької упередженості. Важливо, щоб вчені і дослідники під впливом зовнішнього фінансування не ставали політичними активістами, які домагаються певних результатів", – заявив Клайв Бейтс, експерт у галузі тютюнового законодавства, керівник ASH UK (1997 – 2003) – провідної організації боротьби з курінням, директор Counterfactual Consulting.

Перш за все, такий підхід, на думку експерта, може негативно вплинути на ринок альтернативних нікотовмісних товарів – систем електронного нагрівання тютюну (де відсутній процес горіння), вейпів і снюса – які вже змогли серйозно знизити споживання більш небезпечних традиційних сигарет.

Девід Свенор, професор Університету Оттави і активний учасник руху за скорочення куріння в Канаді і в усьому світі, зазначив: щоб мати реальні шанси для скорочення куріння і поліпшення громадського здоров 'я, не можна повністю виключити з цього процесу тютюнову галузь.

"Коли я почав брати участь у розробці кроків, спрямованих на скорочення куріння на початку 1980-х років, одним з моїх занять було вивчення галузі. Тому що, в кінцевому підсумку, якщо ви хочете досягти успіху в регулюванні, політиці або судових процесах, вам необхідно мати реалістичне уявлення про свого опонента".

Ще одне порушене питання – готовність системи охорони здоров'я обернути нікотинові інновації на свою користь.

"Наукові досягнення можуть серйозно знизити руйнівний ефект від сигарет", – заявив Девід Свенор. – "Ми бачимо величезну кількість споживачів, які дійсно хочуть перейти на альтернативні продукти. Ми знаємо, що ці продукти можуть працювати краще. Так що інновації точно будуть. Питання в тому, чи спробуємо ми звернути це на користь громадської охорони здоров'я? Для цього необхідні розумні режими регулювання".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: