fbpx
Сьогодні
12:20 23 Чер 2021

"Слуги" пропонують надати Зеленському право ухвалювати політико-правові рішення до рішення суду

Фото Reuters

До парламенту внесено законопроект № 5672 "Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України", яким надається право президенту України ухвалювати політико-правове рішення до рішення суду – як винятковий кримінально-правовий захід.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України, передає УНН.

Авторами проекту зазначені народні депутати від "Слуги народу" Микола Стефанчук та Іван Калаур.

Проектом закону передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України, а саме:

  • пропонується доповнити статтю 49 частиною шостою: "6. Давність не застосовується у разі вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину на тимчасово окупованій території України";
  • пропонується доповнити Загальну частину КК України розділом XV-1 "Політико-правове рішення", що передбачатиме статтю 108-1 з аналогічною назвою — "політико-правове рішення";
  • пропонується прописати у законодавстві, що "з метою забезпечення своєчасного й ефективного захисту прав людини — прискореного вирішення питань, пов'язаних з агресією Росії проти України (щодо повернення на Батьківщину осіб, які утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на території держави-агресора; повернення таких осіб з тимчасово окупованої території України), Президент України може ухвалювати політико-правове рішення як винятковий кримінально-правовий захід."

Політико-правове рішення, як стверджують ініціатори законопроекту, має своїм завданням правове забезпечення процедури обміну осіб, які:

  1. утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на території держави-агресора;
  2. утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на тимчасово окупованій території України, – на осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності на території України (зокрема осіб, яких було затримано або заарештовано), – до ухвалення українським судом вироку чи іншого остаточного рішення у справі про вчинене ними суспільно небезпечне діяння.

При цьому положення цієї статті, як пропонується, будуть поширюватися на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах захищали незалежність і територіальну цілісність України, зокрема брали участь в антитерористичній операції (АТО) або операції Об'єднаних сил (ООС).

Про ухвалення політико-правового рішення, як пропонується, Президент України видає указ, яким передбачається обмін відповідних осіб.

Депутати також зазначили, що політико-правове рішення є тимчасовим кримінально-правовим заходом. Норми, що його регулюють, як пропонується, підлягатимуть скасуванню після відновлення територіальної цілісності України та втрати актуальності проблеми обміну зазначених осіб.

Автори законодавчої ініціативи стверджують, що шлях до звільнення від кримінальної відповідальності, чи засудження та звільнення від покарання — для обміну — зазвичай довгий. Окрім того, коло осіб, які можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності чи покарання, є обмеженим. Значні обмеження щодо звільнення засуджених від покарання передбачають також і закони України про амністію, вказують ініціатори законопроекту.

А ухвалення цього проекту закону, на їхню думку, "дозволить у правових межах забезпечити процедуру обміну" до ухвалення рішення українським судом.

Довідка

Статтею 6 Основного Закону держави прямо передбачено, що "державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову". Судова влада – незалежна і самостійна гілка державної влади, яка здійснюється судами.

Відокремленість судової гілки в системі поділу державної влади проявляється передусім у принципах незалежності судів і суддів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: