fbpx
Сьогодні
16:36 23 Чер 2021

Джапарова закликала країни НАТО переглянути свою політику в Чорному морі

Перша заступниця голови МЗС України Еміне Джапарова прокоментувала інформацію про обстріл британського есмінця росіянами біля берегів Криму.

Про це пише "Україна 24".

"На сьогодні є фактом агресивна і провокативна політика Російської Федерації в Чорному і Азовському морях. І це не тільки про обстріл есмінця Defender… Те, що ми бачили в останні роки – в 2017 році берегова охорона РФ під різними приводами зупиняє судна, які йдуть через Керченську протоку до Чорного моря, годинами, а то й кілька діб тримають ті судна. Ми розуміємо, що для комерційних суден це величезні втрати, задача – руйнувати традиційні економічні маршрути, щоб в українські порти не заходили торгівельні кораблі. Далі – це військові навчання. Ми теж бачимо, як під різними приводами Російська Федерація просто перекриває величезні акваторії Чорного моря. І останній припис, який ми бачили – до жовтня під егідою військових навчань перекривається прохід Керченською протокою для іноземних кораблів та військових кораблів – це теж є елементом тестування свого домінування", – зазначила Джапарова.

За її словам, позиція України, яка була озвучена на всіх рівнях – "країни-члени НАТО мають докорінним чином переглянути свою взаємодію і свою політику в Чорному морі".

"Кораблі НАТО мають постійно бути присутні в Чорному морі як превентивний елемент агресивних дій збоку Російської Федерації", – додала заступниця міністра.

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії повідомили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент в Чорному морі.

Повідомлялось, що "есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації", а прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу і попереджувальне бомбометання.

При цьому Міноборони Британії заявило, що росіяни не обстрілювали їхній есмінець у Чорному морі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: