fbpx
Сьогодні
14:57 21 Чер 2021

Кравчук припустив, коли США можуть приєднатися до нормандського формату

Фото Getty Images

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що питання участі США в нормандському форматі може вирішитися після візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

Таку думку він висловив у програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом", передає НВ.

Кравчук, коментуючи слова президента США Джо Байдена на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним про Мінські умови, зазначив: "Думаю, що це один із намірів, що до нормандського формату приєднаються США. Більш точне формулювання, думаю, буде пізніше".

"Якщо США приєднаються, вважаю, що це буде дуже великий крок щодо врегулювання процесу. Це означатиме, що і на мінському майданчику буде більше дипломатії, більше зусиль і більше твердих позицій, ніж зараз", — зазначив перший президент України.

Він вважає, що країнам нормандського формату, Франції та Німеччині, бракує конкретики у позиції щодо Росії.

"Немає, на мій погляд, твердості, системності та послідовності з боку Німеччини та Франції в тому, щоб чітко і ясно поставити Росію в ту ситуацію, в якій вона реально перебуває. А саме що вона [Росія] агресор і що вона — сторона конфлікту", — зазначив Кравчук.

"Я, наприклад, за ці роки жодного разу не чув, щоб або президент Франції, або канцлерка Німеччини сказали на будь-якій із зустрічей, що агресор — Росія і що вона повинна піти з Донбасу і залишити Крим. Я такого не чув. А це вже давно слід було б зробити. Бо просто ходити навколо гарячої каші й боятися до неї підступити — це позиція дуже загальна і дуже неконкретна. Без точних формулювань, без дат, без відповідальних людей за їхнє виконання, та наслідків, які нестимуть ті, хто відмовиться їх виконувати", — переконаний очільник української делегації в ТКГ.

Загалом після зустрічі Зеленського і Байдена, вважає Кравчук, "все буде змінюватися" — як стосовно отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО, так і у роботі нормандського формату і в ситуації з Мінськими угодами.

Як повідомляла Рубрика, 7 червня Зеленський і Байден поговорили телефоном. Президент США запросив Зеленського в Білий дім цього літа.

11 червня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що зустріч президентів України й США планується на кінець липня 2021 року.

Раніше Володимир Зеленський виступив за розширення й поглиблення нормандського формату. Він пропонував залучити до чотиристоронніх переговорів США, Канаду та Велику Британію.

Остання зустріч в нормандському форматі на найвищому рівні відбулась у грудні 2019 року. Учасники саміту домовились провести нову зустріч на рівні лідерів країн у 2020 році, але вона так і не відбулась. Відтоді переговори проходять на рівні радників і представників лідерів четвірки.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: