fbpx
Сьогодні
17:10 19 Чер 2021

В Ірані обрали нового президента

Фото: Reuters

Президентські вибори в Ірані виграв Ібрагім Раісі, який замінить на цій посаді Хасана Рухані.

Про це повідомляє Reuters.

Очільник штабу з проведення виборів в Ірані Джамаль Орф заявив, що чинний глава судової влади країни Ібрагім Раісі переміг на виборах президента в Ірані з 17,8 млн голосів. Загалом у голосуванні взяли участь 28,6 млн виборців.

Ібрагім Райсі суттєво випередив конкурентів – Мохсен Резаї набрав 3 млн 300 тис. голосів, Хоссейн Газізаде Хашемі – 1 млн голосів, а Абдольнасер Хемматі – 2 млн 400 тис. Мова йде про попередні результати голосування.

Ібрагім Раісі

Фото: Reuters

Чинний президент Ірану Хасан Рухані не брав участі у виборах, оскільки займав цей пост два терміни поспіль. Загалом до виборів було допущено сім кандидатів, але троє з них відмовилися від участі в останній день виборчої кампанії.

Президент Ірану обирається на чотири роки загальним голосуванням, він може перебувати на цій посаді не більше двох термінів поспіль. Для перемоги необхідно набрати мінімум 50% плюс один голос від загальної кількості тих, хто проголосував.

Чим відомий Ібрагім Райсі?

Ібрагім Райсі – 60-річний політик, який перебуває під американськими санкціями, з 2019 року обіймає посаду голови судової влади Ірану, до цього був генпрокурором. Під час передвиборної кампанії він обіцяв боротися проти злиднів і корупції, побудувати за чотири роки 4 млн нових будинків і побудувати "народний уряд заради сильного Ірану".

Райсі в минулому жорстко критикував угоду щодо іранського атому, укладену Іраном з "шісткою" міжнародних посередників. Однак тепер він, як і інші кандидати, висловлює готовність виконувати параметри угоди, якщо в неї повернуться США.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: