fbpx
Сьогодні
15:14 19 Чер 2021

Ресторанний маркетолог розповів, що не так із реформою шкільного харчування

Журналіст, письменник і ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук стверджує, що реформа під патронатом дружини президента України Олени Зеленської може призвести замість покращення до суттєвого погіршення шкільного харчування.

Як пише Поліщук, у своїх висновках він спирається на думку професійних шеф-кухарів та технологів громадського харчування.

Так, найперше зауваження стосується смаку та консистенції страв. Кухар-технолог Тарас Пастушенко, чиї слова наводить Поліщук, зазначає: "У перших стравах є цибуля, морква та корінь селери. Не зрозуміло, в якому порядку і яким розміром нарізати ці овочі, а також є дивним спосіб термічної обробки. Загальновизнаний спосіб приготування виглядає так: моркву, цибулю, селеру (стебло, а не корінь) нарізаємо дрібним кубиком, потім ці овочі пасерують починаючи з цибулі (яку бажано трохи підсолити) потім додають селеру, пізніше моркву".

Наступна проблема стосується невідповідності продуктів у меню. Так, у ньому присутня томатна паста та сирий буряк, які за словами кулінара не рекомендують до вживання дітям. Також у Всеволода Поліщука виникає питання, чому в гарячу воду додають йодовану сіль, "адже під час термічної обробки йод повністю втрачає свої властивості".

Інший кухар-технолог Андрій Валовий зауважив, що технологічні карти неправильно та халтурно складені.

"Таке враження, ніби якийсь кухар надиктував чернетку рецепту своїм підлеглим, які мали переробити в цілісну техкарту. А вони схалтурили і записали як є. Як наслідок, частину страв просто неможливо приготувати за цими документами. Бо або незрозуміло, який вид олії використовувати, або яку технологію застосувати", – зауважує ресторанний маркетолог.

Ще одні зауваження до реформи харчування стосуються неправильних пропорцій, небезпечних температурних режимів й неврахування потреб для розвитку дитячого організму в різному віці. Також Євгену Клопотенку, який і займався розробкою оновленого меню, закидають "дуже вільне ставлення до українських традицій".

"Десь плаче маленький галичанин, коли бачить банош як кукурудзяну кашу на молоці і воді", — додає шеф-кухар Олексій Кучмістов.

"Отже, що маємо в підсумку? Документи, за якими подекуди неможливо приготувати страви. Сумнівні смаки та консистенція. Заборонені інгредієнти. Невитримані пропорції. Небезпечні температурні режими. Так, насправді реформа Клопотенка-Зеленської має й класні наслідки: більше фруктів, менше глютену, нема сосисок. Але чи переважають досягнення негатив? Судіть самі", – підсумував Всеволод Поліщук.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: