fbpx
Сьогодні
20:33 19 Чер 2021

Онлайн-сервіс Airbnb заплатив $7 млн жінці, яку зґвалтували в орендованій квартирі, щоб вона не подавала до суду

Онлайн-сервіс із пошуку житла Airbnb заплатив туристці сім мільйонів доларів після того, як вона заявила, що їй погрожували ножем та зґвалтували в орендованій квартирі. Натомість жінка нібито мала не подавати до суду на компанію чи господаря житла.

Про це повідомляє Bloomberg Businessweek з посиланням на протоколи поліції та документи з суду.

Наприкінці 2015 року 29-річна австралійка разом із друзями орендувала через Airbnb квартиру на Мангеттені у Нью-Йорку, щоб відсвяткувати Новий рік. Як пише видання, друзі забрали ключі від помешкання у магазині поруч, від них не вимагали показати посвідчення особи.

Згідно зі звітом поліції, незабаром після опівночі 1 січня 2016 року австралійка залишила друзів у барі та пішла до квартири. Там вона не помітила чоловіка, який заховався у тіні. Коли жінка зайшла до ванної кімнати, невідомий чоловік, погрожуючи ножем, штовхнув її на ліжко та зґвалтував, згідно з даними поліції.

Нападник забрав телефон жінки, але вона зв'язалася з друзями через iPad. Імовірного нападника поліція затримала через годину, коли він нібито повернувся до квартири. У нього в рюкзаку знайшли ніж, сережку потерпілої та ключі від помешкання.

Як пише Bloomberg, сервіс Airbnb пропагує ідею того, що незнайомці можуть довіряти одне одному. А розголос історій про зґвалтування та напади в орендованому помешканні може нашкодити репутації, а також призвести до жорсткішого регулювання сервісу.

Сервіс шукає шляхи, як убезпечити себе від розголосу. Так, будь-яка людина, яка реєструється на Airbnb має підписати угоду, яка забороняє їй юридичні вимоги щодо заподіяння шкоди під час перебування в орендованому житлі та вимагає конфіденційного розгляду позовів, якщо такі трапляться. За оцінками колишніх співробітників відділу безпеки, компанія щороку обробляє тисячі заяв про сексуальне насильство, зокрема і про зґвалтування. Однак у США журналісти знайшли лише одну справу про сексуальне насильство, у якій позиваються проти Airbnb.

У справі з 29-річною австралійкою жінка не була тою людиною, яка орендувала житло, тож вона не підписувала угоду про конфіденційність. Згідно з протоколами, агенти безпеки сервісу оплатили номер у готелі для жінки, а також купили квитки до Нью-Йорка з Австралії для її мами, а також квитки додому для них обидвох. Агенти запропонували покрити будь-які витрати на охорону здоров'я.

Історія про австралійку залишалася невідомою, ймовірно, через те, що через два роки після нападу Airbnb заплатив жінці 7 мільйонів доларів. Як пише Bloomberg, це одна з найбільших виплат, яку коли-небудь робила компанія. Натомість жінка підписала угоду, за якою не може звинуватити або подати до суду на Airbnb чи господаря квартири. Однак потерпіла може співпрацювати зі слідством.

Однак речник компанії заперечує, що Airbnb забороняє потерпілим вільно говорити про сексуальне насильство. За його словами, це стосується і справи у Нью-Йорку. Проте у США є лише одна справа про сексуальне насильство, де фігурує Airbnb. Її відкрили у 2017 році за позовом 51-річної жінки, яка заявила, що на неї напав господар житла у Лос-Анджелесі. Жінка звинувачує, що чоловік змушував її сидіти й дивитися, як він мастурбує.

Розслідування Bloomberg стосується стандартів безпеки на платформі. Зокрема журналісти встановили, що після інциденту в Нью-Йорку компанія не переглянула правила отримання ключів від житла, що загрожує безпеці людей, які орендують квартиру чи будинок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: