fbpx
Сьогодні
16:05 18 Чер 2021

ОАСК призупинив дію припису НАЗК щодо Вітренка

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції про незаконне призначення Юрія Вітренка головою «Нафтогазу». Зробили це на час розгляду позову прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який не погоджується з позицією НАЗК.

Про це повідомили в ОАСК та Мін'юсті, передає "Нromadskе".

Так, 17 червня прем'єр оскаржив припис НАЗК щодо Вітренка. Він також попросив ОАСК забезпечити позов, а саме зупинити дію рішення антикорупціонерів до остаточного вироку суду.

В ОАСК це підтримали. Кажуть, що якби не зупинили дію припису на час розгляду справи, це б могло "істотно ускладнити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав, або інтересів позивача".

Але у суді наголошують, що це ще не остаточне рішення. Наразі за заявою Шмигаля відкрили провадження. Розгляд відбудеться за правилами спрощеного позовного провадження. Судове засідання призначили на 29 червня, на нього викличуть сторін.

Як повідомляла Рубрика, нещодавно голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков у своєму приписі уряду заявив, що розпорядження уряду про призначення нового голови правління НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка та контракт із ним є незаконними та мають бути скасовані.

Там стверджують, що він не міг обійняти цю посаду, бо очолював Міністерство енергетики саме перед призначенням. А це забороняє закон. У Мін'юсті з цим не погодилися і заявили, що звернуться до суду.

Водночас голова Наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд вже ініціювала відсторонення Вітренка через припис. Але наголошувала, що обговорила ситуацію зі Шмигалем та очільником Мін'юсту Денисом Малюською. Прем'єр, за її словами, пообіцяв ухвалити остаточне рішення щодо звільнення Вітренка протягом 10 робочих днів.

Також Рубрика повідомляла, що 28 квітня Кабмін заявив про незадовільну роботу тодішнього глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва і припинив повноваження всіх членів наглядової ради, але з подальшим відновленням із 30 квітня.

За цей час уряд звільнив Коболєва і призначив нового голову — в.о. міністра енергетики та колишнього виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

Причиною звільнення Коболєва в уряді назвали незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік — 19 млрд грн чистого збитку. Коболєв заявив, що буде оскаржувати це рішення уряду.

Члени наглядової ради розкритикували рішення уряду замінити Коболєва на Вітренка й не погодилися з визнанням незадовільної роботи керівництва компанії. 30 квітня вони подали у відставку.

14 травня уряд запропонував членам наглядової ради "Нафтогазу" залишитися на посадах ще на рік. Згодом з'явилася інформація, що п'ять із шести таки припинили свої повноваження, але 19 травня голова наглядової ради Клер Споттісвуд заявила, що члени наглядової ради готові продовжити контракти ще на рік. Уряд затвердив їхнє переобрання.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: