Учені попереджають, що нова хвиля COVID-19 може прийти в Україну ще влітку з Росії. У Москві запровадили обов’язкову вакцинацію працівників сфери послуг через зростання захворюваності

Штам «Дельта», який зараз активно циркулює в Росії, може ще до кінця літа спричинити в Україні нову хвилю коронавірусу. Цей штам раніше називали «індійським». Потім ВООЗ його перейменувала, щоб уникнути дискримінації країн.

Про це повідомляє Інститут проблем математичних машин і систем Національної академії наук України.

Українські науковці наголошують, що цей штам дуже поширився у РФ: на нього може припадати до чверті від усієї захворюваності на коронавірус у цій країні. Через це у Росії стрімко погіршується ситуація з коронавірусом, особливо у двох найбільших мегаполісах країни — Москві та Санкт-Петербурзі.

«Число випадків хвороби у Москві за останній тиждень подвоїлось, а на стрімке зростання числа госпіталізацій в обох мегаполісах вказують неофіційні джерела, що відстежують ці дані (офіційна інформація з Росії щодо госпіталізацій відсутня)», — кажуть у НАН України.

Там зазначають, що зростання захворюваності на коронавірус зараз відбувається лише у трьох країнах Європи — РФ, Великій Британії та Португалії. Саме у цих державах, наголошують українські науковці, штам «Дельта» найбільше поширився.

У НАН України рекомендують розглянути варіант із встановленням додаткового контролю міграції між Україною та країнами, в яких стрімко поширюється штам «Дельта». «За недостатнього контроля міжнародної міграції та недостатніх темпів вакцинації нова хвиля може початися навіть раніше за осінь», — вважають у НАНУ.

За інформацією російського уряду, упродовж останніх п'яти днів у Росії фіксують 12-15 тисяч випадків коронавірусу щодня. З початку пандемії у цій країні вже виявили 5,2 мільйона хворих, 127 тисяч померли від ускладнень захворювання.

Через погіршення ситуації з коронавірусом у Москві розпочинають обов'язкову вакцинацію працівників сфери торгівлі та послуг. Упродовж місяця планують вакцинувати 60% цієї категорії населення.

Таке рішення ухвалила головна санітарна лікарка Москви Олена Андрєєва, повідомляє Оперативний штаб Москви у Telegram.

До 1 липня у місті планують створити інформаційну систему, яка допоможе контролювати процес досягнення необхідних показників вакцинації.

Уже до 15 липня 60% працівників сфери торгівлі та послуг у місті мають отримати першу дозу вакцини проти коронавірусу. До 15 серпня така ж кількість зайнятих у цій галузі має завершити вакцинацію.

Зазначимо, що речник президента Росії Дмитро Пєсков на запитання журналістів про вакцинацію в Москві відповів, що примусово щеплювати росіян не будуть. Однак у постанові головної санітарної лікарки йдеться саме про «обов'язкову вакцинацію».

Андрєєва повідомила, що ще 6 червня кількість хворих на коронавірус зростала на 11% щодоби, натомість до середини червня цей показник зріс до 20%. Водночас найчастіше хворіють люди працездатного віку — саме тому місцева влада вирішила зосередитися на їхній вакцинації.

Лише за останню добу, 15 червня, у 12-мільйонній Москві зафіксували 5,7 тисячі нових випадків коронавірусу. Також 1,7 тисячі людей госпіталізували.

Це більш ніж третина від усіх виявлених випадків у Росії. Загалом у цій країні за минулу добу виявили 13,3 тисячі хворих.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві презентували сервіс онлайн-запису до шкіл та учнівський е-квиток: навіщо це рішення

У столиці презентували електронний учнівський квиток та сервіс онлайн-запису до навчальних закладів. Про це пише… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Після удару 30 квітня на аеродромі в Джанкої зникли два російські радари

Після удару по аеродрому в Джанкої, що відбувся в ніч на 30 квітня, зі своїх… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: Чернігівщина отримає €400 тисяч від Франції на відновлення районної лікарні та університету

Чернігівська область отримає 400 тисяч євро французької допомоги на відновлення центральної районної лікарні та Національного… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Президент вважає, що путін спробує зірвати Саміт миру

Російський лідер країни-агресорки володимир путін буде намагатися зірвати роботу Саміту миру, який у середині червня… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: за гроші USAID в Україні збудували лоцманське судно

Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку USAID профінансувало будівництво в Україні нового лоцманського судна,… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Українські сіянці в ЄС: Парламент ухвалив закон про лісові репродуктивні ресурси 

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.