fbpx
Сьогодні
09:53 18 Чер 2021

Учені попереджають, що нова хвиля COVID-19 може прийти в Україну ще влітку з Росії. У Москві запровадили обов'язкову вакцинацію працівників сфери послуг через зростання захворюваності

Штам «Дельта», який зараз активно циркулює в Росії, може ще до кінця літа спричинити в Україні нову хвилю коронавірусу. Цей штам раніше називали «індійським». Потім ВООЗ його перейменувала, щоб уникнути дискримінації країн.

Про це повідомляє Інститут проблем математичних машин і систем Національної академії наук України.

Українські науковці наголошують, що цей штам дуже поширився у РФ: на нього може припадати до чверті від усієї захворюваності на коронавірус у цій країні. Через це у Росії стрімко погіршується ситуація з коронавірусом, особливо у двох найбільших мегаполісах країни — Москві та Санкт-Петербурзі.

«Число випадків хвороби у Москві за останній тиждень подвоїлось, а на стрімке зростання числа госпіталізацій в обох мегаполісах вказують неофіційні джерела, що відстежують ці дані (офіційна інформація з Росії щодо госпіталізацій відсутня)», — кажуть у НАН України.

Там зазначають, що зростання захворюваності на коронавірус зараз відбувається лише у трьох країнах Європи — РФ, Великій Британії та Португалії. Саме у цих державах, наголошують українські науковці, штам «Дельта» найбільше поширився.

У НАН України рекомендують розглянути варіант із встановленням додаткового контролю міграції між Україною та країнами, в яких стрімко поширюється штам «Дельта». «За недостатнього контроля міжнародної міграції та недостатніх темпів вакцинації нова хвиля може початися навіть раніше за осінь», — вважають у НАНУ.

За інформацією російського уряду, упродовж останніх п'яти днів у Росії фіксують 12-15 тисяч випадків коронавірусу щодня. З початку пандемії у цій країні вже виявили 5,2 мільйона хворих, 127 тисяч померли від ускладнень захворювання.

Через погіршення ситуації з коронавірусом у Москві розпочинають обов'язкову вакцинацію працівників сфери торгівлі та послуг. Упродовж місяця планують вакцинувати 60% цієї категорії населення.

Таке рішення ухвалила головна санітарна лікарка Москви Олена Андрєєва, повідомляє Оперативний штаб Москви у Telegram.

До 1 липня у місті планують створити інформаційну систему, яка допоможе контролювати процес досягнення необхідних показників вакцинації.

Уже до 15 липня 60% працівників сфери торгівлі та послуг у місті мають отримати першу дозу вакцини проти коронавірусу. До 15 серпня така ж кількість зайнятих у цій галузі має завершити вакцинацію.

Зазначимо, що речник президента Росії Дмитро Пєсков на запитання журналістів про вакцинацію в Москві відповів, що примусово щеплювати росіян не будуть. Однак у постанові головної санітарної лікарки йдеться саме про «обов'язкову вакцинацію».

Андрєєва повідомила, що ще 6 червня кількість хворих на коронавірус зростала на 11% щодоби, натомість до середини червня цей показник зріс до 20%. Водночас найчастіше хворіють люди працездатного віку — саме тому місцева влада вирішила зосередитися на їхній вакцинації.

Лише за останню добу, 15 червня, у 12-мільйонній Москві зафіксували 5,7 тисячі нових випадків коронавірусу. Також 1,7 тисячі людей госпіталізували.

Це більш ніж третина від усіх виявлених випадків у Росії. Загалом у цій країні за минулу добу виявили 13,3 тисячі хворих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: