fbpx
Сьогодні
19:47 17 Чер 2021

В ЄС представили нову стратегію відносин з РФ

Верховний представник Європейського Союзу  (ЄС) з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель представив спільний документ зовнішньополітичної служби ЄС і Єврокомісії, у якому викладена стратегія відносин блоку з Росією, що базуватиметься на трьох принципах: протидії, стримуванні і взаємодії.

Відповідний документ оприлюднили на сайті Єврокомісії.

В документі наголошують, що Росія підриває міжнародне право та ключові принципи ОБСЄ і Ради Європи, які вона зобов'язалась виконувати. Прямим текстом політику Росії називають "грою з нульовою сумою".

Стратегія описує Росію, як гравця, що шукає дружби з Китаєм та сіє нестабільність в ЄС на Балканах та у схіній Європі. РФ використовує політичні репресії, порушує права людини та основні свободи, аби зберегти нинішній політичний і економічний порядок в країні.

У зв'язку з цим у підготовлений документ внесені п'ять принципів, схвалені ще в 2016 році, якими керується ЄС у відносинах з Росією:

  • повне виконання Мінських домовленостей як ключова умова будь-яких істотних змін у відносинах ЄС;
  • зміцнення відносин зі східними партнерами ЄС і іншими сусідами;
  • підвищення стійкості ЄС;
  • вибіркова взаємодія з Росією з питань, які перебувають в інтересах ЄС;
  • підтримка міжлюдських контактів і громадянського суспільства в Росії.

Для відповіді на стратегічний виклик з боку РФ відповідно до цих принципів Єврокомісія та високий представник ЄС пропонують, щоб Євросоюз одночасно відштовхував, стримував і взаємодіяв з Росією.

Протидія. ЄС продовжуватиме виступати проти порушень прав людини і буде виступати на захист демократичних цінностей, в тому числі на міжнародних форумах. ЄС продовжуватиме заявляти про систематичні порушення Росією міжнародного права в Україні, Грузії та інших країнах.

С підтвердить свою підтримку України і її територіальної цілісності, суверенітету і незалежності. Це включає в себе заклик до Росії взяти на себе відповідальність як сторона конфлікту і повністю виконати Мінські угоди.

ЄС буде і надалі належним чином реагувати на зловмисні дії російського уряду, включаючи гібридні загрози, і буде прагнути обмежити ресурси, які російський уряд може використовувати для проведення своєї шкідливої зовнішньої політики.

Стримування. Стратегія пропонує протидіяти загрозам з РФ більш систематично і узгоджено, забезпечуючи при цьому координацію з партнерами-однодумцями, такими як НАТО і G7.

ЄС повинен і далі розвивати свій потенціал кібербезпеки і захисту, а також свої стратегічні комунікаційні можливості. ЄС продовжить зміцнювати свої можливості протистояти гібридним загрозам і краще використовувати важелі впливу, які надає перехід на альтернативні джерела енергії.

ЄС посилить підтримку східних партнерів, працюючи над повною реалізацією потенціалу Східного партнерства.

Взаємодія. Для просування своїх власних інтересів ЄС хоче залучати Росію до вирішення кількох ключових завдань, таких як боротьба з пандемією коронавірусу та боротьба зі зміною клімату та іншими екологічними проблемами.

Стратегія також пропонує більш технічну взаємодію з урядом щодо економічних питань.

ЄС буде розширювати контакти між людьми, що може включати спрощення візового режиму для деяких громадян Росії, а також посилить підтримку російського громадянського суспільства та правозахисників.

Також ЄС вважає необхідною співпрацю з РФ в рамках "Північного виміру", в Арктиці, із запобігання конфліктам і щодо регіональних і глобальних питань – від Ірану та Близького Сходу до Афганістану, від боротьби з тероризмом до нерозповсюдження ядерної зброї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: