fbpx
Сьогодні
15:15 16 Чер 2021

"Північний потік-2" – це політична зброя проти України, – Зеленський

фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський розглядає проєкт «Північний потік – 2» як політичну зброю проти України та побоюється, що з його запуском питання війни на сході України відійде на другий план.

Про це він сказав у спільному інтерв'ю журналістам Agence France-Presse, Reuters та Associated Press 14 червня, повний текст якого опублікований на сайті Офісу президента.

"Якщо Росія з деякими країнами Європи має спільний економічний процес, то для нас «Північний потік – 2» – це зброя проти України. Хтось із європейських лідерів сказав: просто Україні потрібні гарантії. Це не просто про гарантії. Для нас це не про економіку, це смішно виглядає. Це точно політична зброя, і поки що в напрямку «Північного потоку – 2» всіх переграє Росія", – заявив Президент.

На його переконання, Україна має отримати безпекові гарантії, і найголовніша з них – це повернення українських територій.

"Якщо є крок з підтримки такого рішення з боку насамперед Росії і з боку країн Європи, які зацікавлені у «Північному потоці – 2», і у нас паралельно є, крім геополітичних, енергетичні, безпекові гарантії, тоді так – я розумію. А якщо цього немає, то це просто підвішують (ситуацію – ред.) і кажуть: давайте ми вам дамо гроші. Гроші нічого не вирішують", – підкреслив глава держави.

Зеленський не виключає, що у разі запуску цього газопроводу можливі блокування постачання газу в Україну чи транзиту Україною, й усі обговорюватимуть саме ці питання, забуваючи про війну на Сході, "або штовхатимуть нас до вирішення цього питання через діалог з «представителями Донбасса» – «ЛНР», «ДНР»".

"Люди, деякі країни почнуть звикати до цього, як до ситуації з Кримом. З Кримом така ж історія: коли він повернеться? «Та ніколи не повернеться». «А може, повернеться». «Та давайте вирішувати питання на Сході». Потім буде «Північний потік – 2», і всі скажуть: тут же газ, енергетична проблема, немає чим опалювати людям, холодно взимку, а потім вже про Донбас… Мені ця тактика зрозуміла. Тому для мене «Північний потік – 2» – це зброя, і я відверто це кажу", – наголосив Президент.

Як повідомлялося, у травні адміністрація США на вимогу законодавчих актів PEESA, PEESCA і CAATSA запровадила санкції проти чотирьох організацій і 13 судів з Росії, які беруть участь у проєкті Nord Stream 2.

Водночас у Держдепартаменті зауважили, що не вводитимуть обмеження проти Nord Stream 2 AG, її корпоративних співробітників, а також її гендиректора Маттіаса Варніга, мотивувавши це «інтересами національної безпеки» США.

Президент РФ Путін заявив, що 4 червня завершено укладання труб на першій нитці газопроводу "Північний потік-2", робота на другій нитці триває.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: