fbpx
Сьогодні
11:14 16 Чер 2021

Бактерії допоможуть вченим перетворити пластик на ванілін

Вчені з Університету Единбурга заявили про те, що їм вдалося знайти незвичайний спосіб вирішення проблеми пластикового забруднення – перетворення пластика на ванілін.

Допоможе їм у цьому звичайна кишкова паличка (E. coli), повідомляється на сайті університету.

Як відзначають вчені, пластикова криза, з якою зіткнувся світ, привела до гострої необхідності розробки нових способів переробки поліетилентерефталату (ПЕТ) – міцного і легкого пластика, який широко використовують для упаковки харчових продуктів, соків і води. Щорічно утворюється приблизно 50 мільйонів тонн відходів ПЕТ, що призводить до серйозних економічних і екологічних наслідків. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі процеси призводять до появи продуктів, які так само забруднюють навколишнє середовище.

Тепер же вчені з Університету Единбурга помітили, що мономер, який утворює ПЕТ – терефталева кислота, – здатний перетворюватися на ванілін через ланцюжок з п'яти хімічних реакцій. Вони внесли в E. coli зміни, які дозволили їй переробляти терефталевую кислоту на ванілін.

Дослідники провели лабораторні експерименти, додавши генетично модифіковані бактерії до деградованої пластикової пляшки. Бактерії змогли перетворити пластик на ванілін при кімнатній температурі. Разом з тим, за словами вчених, необхідні додаткові дослідження.

Ванілін широко використовується в харчовій і косметичній промисловості, а також при виробництві гербіцидів та миючих засобів. За словами вчених, в 2018 році світовий попит на ванілін перевищив 37 тисяч тонн. За прогнозами, до 2025 року попит збільшиться до 59 тисяч тонн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: