fbpx
Сьогодні
16:27 15 Чер 2021

Уперше в космос відправлять дерев'яний супутник вже цьогоріч

Перший у світі дерев'яний супутник запустять у космос цього року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Space.com.

Супутник WISA Woodsat має розміри приблизно 10x10x10 см і важить близько 1 кг. Він зроблений з березових фанер зі спеціальним покриттям (WISA). Пристрій живиться від дев'яти невеликих сонячних батарей.

Дерев'яний супутник запустять у рамках місії, розробленої фінською компанією Arctic Astronautics, що виробляє набори кубсатів для студентів. Він буде виведений на полярну орбіту за допомогою ракети Electron Rocket Lab в листопаді цього року.

Метою місії є перевірка поведінки та довговічності фанерних панелей в екстремальних умовах простору та оцінка їх придатності для майбутніх місій.

Супутник оснастять двома камерами, одна з яких буде прикріплена до металевої палиці для селфі, що дозволить команді місії спостерігати, як змінюється поверхня фанери супутника в космічному середовищі.

"Основою для фанери є береза, і ми використовуємо в основному те саме, що ви знайдете в будівельному магазині або для виготовлення меблів. Звичайна фанера надто волога для використання в космосі, тому ми поміщаємо нашу деревину в термовакуумну камеру, щоб спочатку висушити її. Потім ми виробляємо молекулярне нашарування, додаючи дуже тонкий шар оксиду алюмінію, що часто використовується для інкапсуляції електроніки", – пояснив головний інженер Woodsat Самулі Найман.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: