fbpx
Сьогодні
21:26 15 Чер 2021

Кремінь стверджує, що відтермінування закону про мову є неконституційним

Спроби нардепів від "Слуги народу" відтермінувати норми мовного законодавства суперечать Конституції України.

Про це в ефірі "Прямого" заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"На 30-й рік української незалежності говорити про відтермінування, списавши це на COVID – це не тільки некоректно, а це і неконституційно. Бо Конституцією визначено, що кожен громадянин України має право на отримання інформації та послуг державною мовою. Крім всього іншого, держава має забезпечити кожного громадянина захистом його відповідних прав", – резюмував омбудсмен.

За його словами наразі у Раді є декілька законопроєктів, що мають на меті відтермінування мовного законодавства.

"Що стосується історії з появою цих законопроєктів, а насправді їх декілька – 5554 і 5554/1 – то вони з'явилися фактично місяць тому, і всі вони якраз напередодні 16 липня… Варто звернути увагу і на той відкритий лист начебто як до голови комітету, пана Потураєва, від тих телеканалів, які застерігають парламентарів відтермінувати 23-ю статтю", – зауважив Кремінь.

"Телеканали і є виробниками російськомовного контенту на провідних українських телеканалах. Але в той же час хотів би нагадати, що пояснювальна записка, яка йде до цього законопроєкту, вона так само не відповідає дійсності. Начебто карантин, колосальні втрати для кіновиробників", – підкреслив Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь переконаний, що автори законопроєктів знайшли формальні зв'язки карантину та мовного законодавства, адже реальних підстав для зменшення прибутків через карантинні обмеження немає.

"Хочу підкреслити, що зв'язок між карантином і державною мовою є банальним. Його насправді немає. Крім цього закону, пропонується ще й те, щоб проігнорувати закони про кінематографію, а також про телебачення і радіомовлення", – зауважив Кремінь.

"Тому я як уповноважений, який наділений державою захищати українську мову, а також права кожного громадянина України, закликаю народних депутатів України не давати голосів за такі речі, які будуть посилювати присутність російської пропаганди, в тому числі в серіалах, в інших продуктах, починаючи від завтрашнього дня", – наголосив мовний омбудсмен.

Крім того, Тарас Кремінь закликав нардепів не підтримувати неконституційні законопроєкти "слуг народу" щодо мовного законодавства.

"Я так розумію, що завтра планується продовження розгляду 5554. Тому прошу народних депутатів не давати своїх голосів і не підтримувати цей неконституційний закон", – зазначив мовний омбудсмен.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: