fbpx
Сьогодні
10:16 15 Чер 2021

Україна для того, щоб вступити до союзу НАТО, має викорінити корупцію, - Байден

Фото Reuters

Президент США Джо Байден заявляє, що Україна для того, щоб вступити до союзу НАТО, має викорінити корупцію, як і виконати інші критерії. Але при цьому він заперечив, що окупація Росією частин України може виключити її вступ.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", передає Рубрика.

Відповідаючи на пресконференції в Брюсселі після закінчення саміту Північноатлантичного союз, на запитання, чи те, що Росія вторглася в частини України, фактично виключає можливість для України хоч колись вступити до НАТО, враховуючи, що в разі її членства в НАТО США і НАТО муситимуть захищати Україну від Росії, – Байден відповів: «Ні».

А на запитання про слова президента України Володимира Зеленського, який "хотів отримати чітку відповідь – так чи ні" – щодо отримання Україною Плану дій для членства в НАТО, Байден наголосив: "Це залежить від того, чи вони (українці) виконають критерії. Факт той, що вони все ще мають викорінити корупцію. Факт той, що вони мають виконати інші критерії для того, щоб отримати ПДЧ. І цьому не можна навчити. І це ще треба побачити. А тим часом ми будемо робити все можливе, щоб надати Україні можливість бути в змозі продовжувати протистояти російській фізичній агресії".

Щодо можливого вступу України до НАТО президент США заявив: "І буде залежати не тільки від мене, чи ми зможемо дійти висновку, що Україна може вступити в НАТО – це буде залежати від альянсу, від того, як у ньому проголосують. Але я знаю одне: вони (українці) мають переконати в цьому, і це не легко".

"Я виступав із промовою багато років тому в Верховній Раді і сказав, що Україна має можливість зробити те, чого ще ніколи не ставалося в історії України, а саме створити державу з демократично обраною владою, не корумповану й керовану олігархами. І я звернув їхню увагу, коли виступав із цією промовою, що вони ввійдуть в історію як батьки-засновники України, якщо вони це зроблять. І їм іще багато треба зробити", – додав Джо Байден.

Говорячи в іншій частині пресконференції про відносини з Росією, він також заявив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним пізніше цього тижня прокладе йому "червоні лінії".

Назвавши Путіна "твердим" і "гідним опонентом", Байден додав: "Я не шукаю конфлікту з Росією, але ми дамо відповідь, якщо Росія продовжить свою шкідливу діяльність".

І, додав президент США про результати саміту, "як союзники ми також підтвердили нашу постійну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: